Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Project

Industrialisatie helpt bouwproces te optimaliseren

Vanzelfsprekend zijn goede producten en slimme concepten in de woningbouw belangrijk, maar voor ir. Jos Stam, bedrijfsleider van Thunnissen Bouw Almere is vooral het proces doorslaggevend. “Wanneer je het proces helemaal in je vingers hebt, kun je alles maken. Elk bouwproject is anders. Dan is juist een geolied bouwproces in mijn ogen hét instrument om al die verschillende woningbouwprojecten tot een succes te maken. Daarbij kiezen wij vaak voor prefab betonnen funderingsbalken en casco’s. Omdat je met die producten alle kanten op kunt.”

Jos Stam hecht aan dat soepel bouwproces en nog meer aan de mensen die het uitvoeren. “Slimme dingen beginnen bij de mensen die op de bouwplaats werken. Als aannemer proberen wij daarom vaak dezelfde groep mensen in te zetten, zodat je het totstandkomingproces van een project nog verder versterkt. De samenwerking is goed en men stimuleert elkaar voor verdere verberingen. Datzelfde geldt voor onze vaste partners die prefab beton leveren voor veel van onze woningbouwprojecten, Appel Beton voor de prefab funderingsbalken en Spaansen voor de prefab betonnen casco’s. Door de intensieve samenwerking stopt een product niet bij een bepaalde ontwikkelingsfase. Dan zoek je samen met deze fabrikanten naar mogelijkheden om het bouwproces te optimaliseren, bijvoorbeeld door een raveelijzer op een andere plek in het prefab beton op te nemen of een sponning wat dieper te maken. Op de bouwplaats heb je daar dan profijt van.”
 

Goede ervaringen
Stam gelooft in verregaande industrialisatie binnen het bouwproces. “Een woning is in principe heel simpel te realiseren: vier muren, vloeren en een dak. Dat leent zich bij uitstek voor een industriële aanpak. Wij zijn echt wel projecten aan het tunnelen, maar ik zie dat prefabricage - mits het in het proces past - de toekomst heeft. Onafhankelijk van de locatie en de omstandigheden een woning grotendeels fabriceren en op de bouwplaats als droog bouwsysteem zonder faalkosten monteren. Wij zijn als aannemer vier jaar geleden gaan kijken bij verschillende prefab betonfabrikanten omdat we ervan overtuigd waren dat prefabricage van funderingen en kant en klare casco’s passen in onze manier van bouwen. Let wel: niet prefab beton is daarbij het doel, maar dat succesvolle, beheerste proces. Inmiddels hebben wij al zeker 400 woningen met prefab casco’s gebouwd en een dikke 200 appartementen. Mijn ervaring is dat het bijzonder goed gaat.”
 

Als voorbeeld gelden de 37 woningen in Zevenhuizen. De gemeente Zuidplaspolder realiseert een uitbreidingswijk van 1.400 woningen. Thunnissen ontwikkelt en bouwt verschillende varianten woningen, een bredere en extra brede rijtjeswoning en twee-onder-een-kap woningen. “Allemaal doorontwikkeld vanuit een ander project en daarom haalbaar gemaakt in een tijd dat de woningbouw het lastig heeft. Wij luisteren daarbij goed naar de woonconsument. In februari van dit jaar zijn wij met de verkoop gestart en nog dit jaar moeten de woningen gereed zijn. Het begint met prefab betonnen heipalen, want dat is de goedkoopste oplossing. Dan ga je praktisch verder met prefab funderingsbalken en begane grond ribcassettevloeren van Betonson. Vroom heeft de prefab fundering aangebracht en als je ziet dat er een tolerantie van 5 mm is, dan is dat echt een prestatie. Na de bouwvak zijn we begonnen met het plaatsen van de casco’s met lichtbetonnen wanden en kanaalplaatvloeren van VBI. Dan gaat het opeens hard met zo’n woonwijk. We geven overigens de prefab betonfabrikanten veel ruimte en kopen een prestatie; wij schrijven niet voor wat ze moeten doen.”

 

Auto-industrie

De bedrijfsleider maakt de vergelijking met de auto-industrie waar iedereen zijn specifieke wensen uiteindelijk krijgt ingewilligd op grond van een geavanceerd industrieel proces. Zo kan het voor een groot deel ook in de woningbouw. “Wensen van bewoners honoreren en als bouwer gebruik maken van een industrieel, lean proces tegen lage kosten. De kunst is om in minder dan 40 dagen de woningen helemaal gereed te hebben. Dat is nu al mogelijk."

 Dit artikel komt uit Bton

Deel dit artikel

Geplaatst door

Betrokken partijen

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven

Geplaatst door

Betrokken partijen