Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Project

Ontmoetingsbank in kleurrijke zorgomgeving

Een ontmoetingsbank voor een bijzondere doelgroep krijgt een even bijzondere vorm en uitstraling.

Met de aanleg van een openbare Ontmoetingstuin op een kaal grasveld wil Stichting Ontmoetingstuin Ammerzoden de sociale samenhang bevorderen tussen enerzijds bewoners van twee zorginstellingen met ouderen, revalidatiecliënten en mindervaliden, en anderzijds kinderen, immigranten en andere inwoners van Ammerzoden en omgeving. Het is tegelijk een zorgtuin, dementietuin, belevingstuin en therapietuin waarvan bewoners van de zorginstellingen veilig gebruik kunnen maken. De Ontmoetingstuin bestaat uit diverse onderdelen zoals een moestuin, theetuin, fruitgaard, regenboogbloemenborder, pluktuin en een vijver. Het geheel wordt stapsgewijs verder uitgevoerd door vrijwilligers.

Ouderen en mindervaliden

Zitelementen spelen een belangrijke rol in de 1 hectare grote tuin. Fhreja – Ontwerpbureau Groene Leefomgeving ondersteunt het initiatief en heeft voor de Stichting rolstoelvriendelijke picknicksets ontworpen en samen met Conny van den Hoek van Stichting Ontmoetingstuin Ammerzoden en Ruud van Eggelen van CM3 Custom-made de centrale ontmoetingsbank bedacht. Het idee is ontstaan om, in het bijzonder, mensen met dementie een fijne zitplaats in de tuin te bieden. Het buiten verblijven is tenslotte enorm positief voor de fysieke en mentale gezondheid en de sociale contacten. Nieuwe bewoners van de naastgelegen zorginstellingen mogen een stoel van thuis meenemen die op een stalen onderstel met steigerhouten basis kan worden bevestigd. De mensen kunnen zelf hun uitzicht kiezen: op de kleurige beplanting van de regenboogbloemenborder, op de vijver, de moestuin of het straatleven. Zo behouden mensen hun eigenwaarde en veilige gevoel van thuis.

 

De bank heeft een doorsnede van ruim zes meter en is op de meest ideale zithoogte van 49 centimeter geconstrueerd, zodat ouderen en mindervaliden makkelijk kunnen gaan zitten en opstaan. Bovendien is de bank in een golvende lijn gevormd zodat mensen er individueel plaats kunnen nemen, in kleine groepjes of formeel tegenover elkaar gezeten.

Technische specificaties

Het idee voor de ontmoetingsbank is geëngineerd door CM3 Custom-made. Het stalen, verzinkte en gepoedercoate (RAL7021) onderstel is gemaakt door Van Dijk-Inpijn, volgens een sociale offerte. Steigerhout Ammerzoden​ leverde het hout en LBS-Leon Bouw Support en Bart Vugts​ hielpen als aannemers bij de plaatsing en bevestiging van de planken. De vrijwilligers van de tuin hebben geholpen met de voorbereiding, plaatsing, het lakken (met grijze kookverf) en bevestigen van de planken, onder projectbegeleiding van Fhreja – Ontwerpbureau Groene Leefomgeving.Dit artikel komt uit Straatbeeld

Deel dit artikel