Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Project

Plannen onthuld voor futuristische Eco-wijk in Brussel

Vincent Callebaut Architectures heeft een radicaal ontwerp onthuld voor de herontwikkeling van de Tour & Taxis in Brussel. Het masterplan omvat de renovatie van het Goederenstation en de nieuwbouw van drie bewoonbare ‘verticale bossen’, ieder 100 meter hoog.

Het voorstel beslaat een gebied van 135.000 m2, dat volgens de architect een wijk moet worden die staat voor technologie en duurzaamheid. Centraal punt van het ontwerp is de vernieuwing van het Goederenstation, een industrieel pand uit 1907 ten noordwesten van Brussel centrum. 

Eco-campus

Het pand moet getransformeerd worden tot een eco-campus voor werk en recreatie, bestaande uit vijf parallel gelegen volumes van ijzer en glas. Binnenin deze volumes worden losstaande gebouwen en ruimtes gecreëerd van hout. Dit versterkt het contrast met de industriële look van de buitenste laag en vermindert de algehele footprint.



Beeld door Vincent Callebaut Architectures


De vijf volumes bevatten een diverse mix aan faciliteiten: open kantoren, sport- en winkelruimtes, restaurants en plantenkassen. Een openbaar park en kanaal worden doorgetrokken tot het Goederenstation zodat er tropische tuinen langs de locatie kunnen worden gerealiseerd.

Verticaal bos

Ten noorden van het getransformeerde Goederenstation stelt de architect de nieuwbouw van drie verticale bossen voor. Deze drie gebouwen flankeren het industriële pand met elegant gebogen daken, die van 24 meter op zijn laagst tot 100 meter op zijn hoogst stijgen. Talloze balkons met eetbare vegetatie zorgen voor een overwegend groen aanzicht, doorbroken door zonnepanelen op de gevel. De architect wil met deze woontorens zogeheten ‘Sky Villa’s’ creëren, een samensmelting van stedelijk en plattelands wonen.



Beeld door Vincent Callebaut Architectures


Het Goederenstation en de woontorens worden aan elkaar verbonden door drie onderdelen: een grote vijver om de biodiversiteit van Brussel uit te breiden, de ‘Halle aux Poissons et Huille’ die wordt omgetoverd tot bar en restaurant en een groot, bladvormig plein naast de vijver waar evenementen en tentoonstellingen kunnen worden georganiseerd.


Meer informatie vindt u op de website van Vincent Callebaut Architectures.

Deel dit artikel