Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Project

Muurtuin maakt groen voor iedere tuin mogelijk

Groen is ook mogelijk in een volgebouwd perceel. Maak kennis met de muurtuin: een metalen frame, een doek met zakken voor de plantjes en een automatisch bewateringssysteem.

Vanaf hoger en lager gelegen daken kan het regenwater worden opgevangen. Het regenwater circuleert steeds door de groene gevel en wordt zo iedere keer opnieuw in de kringloop teruggebracht.

 Het is zelfs mogelijk om geen gevelsafwerking aan te brengen en tóch gebruik te maken van de muurtuin. De houten skeletmuren zitten dan vol isolatie en zijn enkel met geveldoek afgeschermd. Het groene gevelsysteem hangt gewoon voor deze geveldoek. Om vochtproblemen te voorkomen, is ongeveer vier centimeter afstand tussen de twee lagen meegerekend.Een hangende tuin is een hele investering (het systeem kost +/- 200 euro per m2), maar is het meer dan waard. Op deze manier kan in iedere tuin namelijk groen worden aangebracht, hoe vol het ook bebouwd is in de omgeving. De plantenkeuze voor de muurtuin is bepalend voor het onderhoud ervan. Wilt u weinig onderhoud, dan is bladgroen een verstandige keuze. Dan zijn er nog planten die decoratieve bladeren hebben, maar niet té hard groeien. Denk hierbij aan de bosaardbei, ooievaarsbek, schoenlappersplant of een purperklokje. 


Het bewateringssysteem springt op warme dagen tot drie keer aan om de wortels van de muurplanten vochtig te houden. Dat is 300 liter per dag dat in de zomer door het systeem circuleert. 

Deel dit artikel