Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Project

Grootste openbare waterspeeltuin in sportpark Heizelplateau Brussel

Met het sportpark Heizelplateau in Brussel zit het wel goed. Voor het project werd een ontwerpwedstrijd uitgezet, dat gewonnen is door het team van OMGEVING, ZJA Zwarts & Jansma Architecten, Atelier Ruimtelijk Advies en Witteveen+Bos.

Het ontwerp herstructureert de bestaande sportfaciliteiten en introduceert nieuwe functies. De sportclusters worden landschappelijk ingepast en worden voorzien van een openbare parkzone. Het park wordt voorzien van de volgende functies:

  • Atletiekbaan
  • Finse piste
  • Voetbal-, rugby- en hockeyvelden
  • Waterspeeltuin

Vooral laatstgenoemde is een vermelding waard; deze openbare waterspeeltuin wordt de grootste van België. Hierin wordt een grote diversiteit aan beplanting aangelegd, wat ook voor een ecologische meerwaarde voor de stad zorgt.


Impressie van het Heizelplateau, Brussel.
© ZJA Zwarts & Jansma Architecten en OMGEVING

Inpassing in de omgeving

Onder het sportpark komt een ondergrondse parkeergarage met plek voor 200 auto’s. Verder wordt het huidige sportgebouw grondig verbouwd en krijgt de hockeyclub een nieuw clubgebouw. Beide gebouwen worden vloeiend vormgegeven om soepel over te gaan in de structuur en het lijnenspel van het park. Groene vegetatiedaken en glanzende gevels zorgen bovendien dat ze onderdeel worden van de omgeving.


Bijzonder is dat het landschap ‘grote niveauverschillen’ krijgt, waardoor onder andere een open watercascade wordt gecreëerd dat (regen)water opvangt en visueel maakt. In het ontwerp is sterk rekening gehouden met de topografie van het park. Zo worden door de niveauverschillen de wijken ten westen van het park met het Ossegempark en het Park van Laken in het oosten. Het park zelf wordt een plek van bestemming, rust en beleving met zowel schaduw als zon en speciale zichten door lange curves in het landschap.


Plattegrond van de projectlocatie.
© ZJA Zwarts & Jansma Architecten en OMGEVING

Deel dit artikel