Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Project

Wonen en leven in het park van morgen?

Wonen op ’t Groen Kwartier is thuis komen in één van de meest uitzonderlijke plekken binnen Antwerpen stad. Deze plek was vroeger gekend als het Militair Hospitaal Antwerpen met haar statige gebouwen en centraal gelegen kapel. Nu een nieuwe autovrije oase van bijna 8 ha binnen de stadsgrenzen van Antwerpen.

Een evenwichtige mix van trendy lofts in historische gebouwen (met handhaving van sommige littekens), nieuwbouwappartementen met groot terras en gezinswoningen met tuin. Stuk voor stuk bieden ze een nieuwe en unieke visie op wonen in Antwerpen: alle troeven van de stad, aangevuld met een rustig autovrij park. Door het autovrije karakter is ’t Groen Kwartier de ideale ontmoetingsplek voor familie en vrienden. Niet in de laatste plaats om samen te tuinieren in de gezamenlijke moestuin: de kruidkamer (met een knipoog naar het militaire verleden van de buurt).

Thema's in spelen

Jong en oud vindt zijn ding in de autoluwe en groene straatjes en is zonder twijfel fier op ’t Groen Kwartier. Het aanlokkelijke grasplein nodigt kinderen en (groot)ouders uit tot spel en ontmoeting. De ontwerper van de fraaie plek is Jan Ooms van de gelijknamige advies- en ontwerpstudio uit het Nederlandse Tilburg. “Ik ben opgeleid als bouwkundige en architect maar sinds 1983 bezig met het spelende kind. Ik begon met onderzoek in de gemeente Rotterdam naar het gebruik van speelvoorzieningen”, vertelt hij.
De ontwerper is vandaag hoofdzakelijk actief in de Lage Landen met projecten in Nederland en Vlaanderen. Hij bestudeerde een provinciaal domein, met bijzondere aandacht voor de fauna en flora, in de provincie Antwerpen, bouwde een park aan de 1-Meilaan in Leuven, richtte schoolpleinen in en trok recent speeltoestellen op in 't Groen Kwartier. Hij ziet als belangrijke thema’s vandaag: “Natuurlijk spelen, spelen met en in de natuur, dus kinderen laten kennis maken met de natuur en spelen als motor voor de ontwikkeling van het kind in fysieke, sociale en kenniszin.” Ook bemerkt Jan Ooms meer aandacht voor de duurzaamheid van het materiaal, de vergroening en de waterhuishouding.

Met passie

België en Nederland zijn belangrijke werkterreinen voor de speelpleinenman, maar hij werkte daarnaast in Duitsland voor buitenruimten bij scholen en kinderdagverblijven, in Engeland, Frankrijk en Denemarken, en dan vaak als co-ontwerper en expert. Voor de speelplek in 't Groen Kwartier toog hij aan de slag met Aannemersbedrijf Buytaert uit Kruibeke en werkte samen met Goede Speelprojecten bvba, dat de speeltoestellen leverde. Stuk voor stuk zijn het aantrekkelijke, robuuste en avontuurlijke speeltuigen. Kinderen kunnen vanaf nu klimmen, schommelen, draaien, springen en zwieren in en op de natuurlijk speelobjecten.
“Spelen is niet alleen ons vak, maar ook onze passie. Niets is leuker dan deze passie met anderen te delen”, aldus Kirsten Goede, directeur/eigenaar van het speeltuigenbedrijf. Al sedert 1999 is Goede Speelprojecten in België en Nederland actief op het gebied van ontwerp en realisatie van ontmoetingsplekken in de buitenruimte. “Het realiseren van kwaliteit is méér dan het ‘zomaar’ (her)inrichten. Immers, kwaliteitsvolle, duurzame publieke ruimten faciliteren ontmoeting en sport en spel. Als pionier op het gebied van ‘natuurlijk en avontuurlijk spelen’ brengen wij de stadsmens, weggerukt uit de natuur, verdwaald in een steenwoestijn terug op een plek waar de evolutie hem heeft bedoeld. Of om ons motto nog maar eens aan te halen: Spelen, het zit in onze natuur”. 

Meer weten? www.janooms.nl & www.speelprojecten.be

Bron: www.vanhaerents.be & www.groenkwartier.be

Deel dit artikel