Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Project

Port of Antwerp verhuisd naar nieuw Havenhuis Antwerpen

Eind 2016 is het nieuwe Havenhuis Antwerpen in gebruik genomen. Dit bijzondere gebouw, naar ontwerp van Zaha Hadid Architects, verbindt de oude architectuur van een vervallen brandweerkazerne met een modern, transparant volume.

Het nieuwe Havenhuis aan kaai 63 van het Kattendijkdok is de hoofdvestiging van het Havenbedrijf Antwerpen. Met de verhuizing bracht het bedrijf ca. 500 medewerkers samen die voorheen op meerdere locaties werkzaam waren. Zaha Hadid Architects werd gekozen om het ontwerp te maken op basis van een competitie die werd opgezet door de Belgische overheid, het havenbedrijf en de Stad Antwerpen.


Het Havenhuis bestaat uit twee onderdelen: de gerenoveerde brandweerkazerne en een nieuwe uitbouw. De uitbouw wijst als een boeg van een schip richting rivier de Schelde, waar Antwerpen aan is gesticht. De gevel moet een rimpelend oppervlak voorstellen dat de kleuren van de omgeving als water reflecteert. De driehoekige panelen geven de hoeken een ogenschijnlijk afgeronde vorm een maakten de transitie van een ‘platte’ gevel aan de zuidzijde naar een rimpelende, driedimensionale zijde aan het noorden mogelijk.



© Helene Binet


“De architectonische stijl van het oorspronkelijke gebouw, een replica van het voormalige Hansahuis, doet terugdenken aan de 16 
eeuw, de Antwerpse Gouden Eeuw,” aldus Marc van Peel, voorzitter van Havenbedrijf Antwerpen. “Maar nu, boven het origineel, is een modern gebouw in glanzend glas gerealiseerd, mijns inziens als representatie een nieuwe Gouden Eeuw voor Antwerpen.

Lees verder

Meer over het ontwerp van het nieuwe Havenhuis Antwerpen leest u op Stedebouw & Architectuur.

Deel dit artikel