Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Project

Kleurig plein in dialoog met architectuur

Op het Nieuw Waterlandplein lijken architectuur en openbare ruimte uit één hand ontworpen. Bebouwing en plein vormen een eenheid, met de gebouwplint als verbindende schakel. Om de schaal van het plein te breken, gaf DRO-ontwerper Ruwan Aluvihare met patronen in strengpersstenen de vermeende voetgangersstromen aan.

Aluvihare, senior hoofdontwerper van de Dienst Ruimtelijke Ordening (DRO) van de gemeente Amsterdam, is de beeldregisseur van het Nieuw Waterlandplein. Het betreft een herstructurering van het oude, naoorlogse Waterlandplein naar een stedenbouwkundig plan van de Architekten Cie.

Typerend Amsterdam

Alivuhare tekende voor het beeldkwaliteitsplan van het Nieuw Waterlandplein, waarin baksteen een prominente rol speelde. Met dit materiaal wilde men de kleur en sfeer die zo typerend is voor de binnenstad van Amsterdam overbrengen naar Amsterdam-Noord. In de architectuur, maar ook in de publieke ruimte en op het maaiveld, om zo een warme atmosfeer te scheppen temidden van al het grijs uit de wederopbouwtijd.


Architectuur en openbare ruimte smelten samen op het Nieuw Waterlandplein.

Architectonische stempel

Aluvihare opperde ook dat de plint van alle gebouwen centraal zou moeten worden ontworpen door één van de drie bij Nieuw Waterland betrokken architectenbureaus, om als bindende factor samenhang te brengen in het grootschalige plan. De opdrachtgevers Ymere en AM stemden daar van harte mee in. De plint kwam er, naar ontwerp van Atelier Pro. Hans van Heeswijk architecten maakte het renovatieplan voor twee wederopbouwvolumes die behouden bleven. De Architekten Cie ontwierp op de plint van Atelier Pro vijf nieuwbouwtorens van verschillende hoogte. Ook Atelier Pro ontwierp een toren. Het programma van Nieuw Waterlandplein: huur- en koopwoningen, commerciële functies en parkeren.


Op het plein zijn virtuele 'voetgangersstromen' ontstaan.

Oase van kleur

Nieuw Waterlandplein is een oase van kleur temidden van de grauwe wederopbouwarchitectuur van de Waterlandpleinbuurt in Amsterdam-Noord. De woontorens van de Architekten Cie zijn voorzien van kleurige banden metselwerk, donker aan de voet en gebroken wit in de top. De twee door Van Heeswijk gerenoveerde wederopbouwpanden kregen aan de gevels dunne, kleurige speklagen uit keramische steen.


Ook op het centrale plein van Nieuw Waterland overheerst kleur. Het plein werd bestraat met Hagemeister strengpersstenen in de kleuren oranje, rood en grijs. De inrichting en bestrating is een ontwerp van Aluvihare: “Het plein heeft best een groot oppervlak. Als je in zo'n geval, op een vlak van 45 x 60 meter, maar één kleur toepast, kan zo'n ruimte makkelijk doodslaan. Ik wilde het plein daarom visueel opbreken en ontwierp een patroon uit lichte partijen en meer donkere partijen op de plaatsen waar naar mijn verwachting de gebruikers van het plein zouden lopen.”


Uit dat ontwerpidee ontstond een plein met virtuele 'voetgangersstromen' die Aluvihare uitwerkte in subtiele kleurnuances in de bestrating, aan de hand van drie paletten van steensorteringen en met een herkenbare mix van stenen per zone. De stenen werden machinaal verlegd in verschillende klinkerverbanden. Aluvihare: „De gekozen Hagemeister strengperssteen houdt de kleuren heel mooi vast en sluit uitstekend aan op de architectuur van plint en bebouwing.”


Klinkers in oranje, root en grijs.

Projectgegevens 

  • Supervisie en pleinontwerp: Ruwan Aluvihare, DRO Amsterdam
  • Architectuur: Architekten Cie (stedenbouwkundig plan en torens), Atelier Pro (plint, een toren), Hans van Heeswijk architecten (renovaties).
  • Opdrachtgever: AM, Ymere
  • Straatsteen: objectsortering in oranje roodbont - formaat: 195 x 64 x 78 mm
  • Bestraat pleinoppervlak: 6.000 m2

Deel dit artikel