Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Project

Appartementen opgeknapt, nu de speelplek nog

In BuitenSpelen Kidspanel gaat ontwerper Eelco Koppelaar in gesprek met de echte gebruikers van speelpekken en geeft aan de hand van zijn observaties eenvoudige (her)inrichtingsadviezen. In december was de Huize de Geerlaan in de Utrechtse woonwijk Nieuwe Hoograven aan de beurt.

Appartementen opgeknapt, nu de speelplek nog

Tekst en fotografie: Eelco Koppelaar

Appartementen opgeknapt, nu de speelplek nog

In BuitenSpelen Kidspanel gaat ontwerper Eelco Koppelaar in gesprek met de echte gebruikers van speelpekken en geeft aan de hand van zijn observaties eenvoudige (her)inrichtingsadviezen. In december was de Huize de Geerlaan in de Utrechtse woonwijk Nieuwe Hoograven aan de beurt. Hier heeft woningbouwvereniging Portaal de afgelopen maanden hard gewerkt aan het opknappen van hun woonblokken en appartementen maar de buitenruimte heeft duidelijk onder de werkzaamheden geleden: iets wat Portaal nu samen met de gemeente wil opknappen. Zo ook in de Huize de Geerlaan.

Huidige situatie


Een deel van de Huize de Geerlaan is een verkeersluw hof, een parkeerplaats met enkel doorgaande mogelijkheden voor fietsers en voetgangers. Daarbinnen bevindt zich een traditioneel ingerichte speelplaats van tegelverharding met daarop enkele toestellen met en zonder rubberondergrond. Er is veel variatie in de toestellen, zowel qua speelfuncties als qua materialisatie en uitstraling. Bankjes staan niet aan de zijkant, maar als een soort afscheiding tussen de toestellen in. Het geheel wordt omsloten haag waar aan de binnenzijde een hek is geplaatst.

Creatieve oplossingen


Sam (8 jaar) zit regelmatig op de schommel en voetbalt er regelmatig. “De wipkip en de boom zijn ’t ene doel, tussen het blok en de bank is het andere doel.” Sam speelt verder geregeld met de fiets en de skelter op het hele hof: “Dat mag ik, want er rijden niet veel auto’s.” Sam vindt de speelplek prima, maar zou graag een grote trampoline willen hebben voor acht personen - zodat hij met al zijn vriendjes tegelijk kan springen - en een echt voetbalveldje willen hebben mét doeltjes.

‘Skatebaan’


Een ander geluid komt van Kamile (11 jaar). “Deze speelplek is oud, saai en kinderachtig.” Ze heeft een punt; de toestellen bieden weinig uitdaging voor de iets oudere jeugd. Navraag leert dat op nog geen 100 meter afstand – naast een sloot – wel nog een kabelbaan is met enkele kleine spelaanleidingen. Een vriendinnetje van Kamile zegt dat ‘de skatebaan’ wel leuk is; een kleine strook golvend asfalt, met aan de zijkant een dikke betonnen rand.

Speelwaarde voor de omgeving


Er is al geprobeerd om de omgeving te betrekken bij de speelplek. Of beter gezegd, de omgeving ook wat speelwaarde te geven. Hiervoor is op een tegelvlak een pleinplakker aangebracht in de vorm van ‘Mens erger je niet’, een hinkelbaan en enkele knikkertegels. Verder is men helaas (nog) niet gegaan.

Tips van Eelco Koppelaar


- Door herschikking van de toestellen kan een betere zonering gemaakt worden. Door de toestellen voor de allerkleinsten meer bij elkaar te plaatsen en die voor iets oudere kinderen en actiever spel bij elkaar te zetten krijgt de speelplek een betere opbouw/zonering.
- De speelplek is een overzichtelijk vierkant plein. Er zou tussen enkele toestellen een haag geplaatst kunnen worden. Dit maakt dat ‘kamers’ ontstaan die voor wat zonering zorgen. Overlast wordt ook meer beperkt omdat het actieve spel afgezonderd wordt van de speelhoek voor de kleinste kinderen.
- Men zou kritisch moeten bedenken in hoeverre pleinplakkers een speelwaarde hebben. Zo heb ik nog nooit een kind ‘mens erger je niet’ of met een alfabetslang zien spelen.
- De directe omgeving kan speelvriendelijker gemaakt worden. Door de omheining (haag met hek) voor een deel te verwijderen wordt de postzegel ‘speelplek’ doorbroken en kan het binnenhof meer het predicaat ‘speelhof’ of ‘buurthof’ krijgen. Er ligt hier geen doorgaande weg, dus de automobilist die hier komt weet dat er kinderen kunnen spelen. Ook de fietser die door het rijdt weet snel genoeg dat er kinderen spelen, en dus dat hij/zij even moet opletten.
- Wat woningcorporatie Portaal zelf al heeft aangegeven is dat de renovatie van de appartementen een mooie aanleiding vormt om ook de buitenruimte te renoveren. Het gaat daarbij niet alleen over de ruimte die ze zelf in eigendom heeft, maar ook het gemeentelijke deel.

Meld u aan


Bent u werkzaam bij de gemeente, in het onderwijs, de kinderopvang, de recreatie of bij een speeltuinvereniging, en wilt u nu wel eens weten wat de échte gebruikers vinden van uw buitenspeelruimte? Mail dan naar

post@eelcokoppelaar.nl,

onder vermelding van Aanmelding BuitenSpelen Kidspanel

 

 

KidspanelBSdecember2013.pdf Download hier het hele artikel 'Appartementen opgeknapt, nu de speelplek nog' in Buitenspelen no.4 2013
beschikbaar voor iedereen
DownloadDit artikel komt uit BuitenSpelen

Deel dit artikel

Geplaatst door

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven