Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Project

Robinsontuin: een speeltuin voor mindervaliden

Donkergroen heeft in Antwerpen een speeltuin vernieuwd: de Robinsontuin aan de Kastanjedreef. De vernieuwde tuin is niet zomaar een speeltuin, maar één die mede ingericht is voor mindervaliden en daarmee licht toegankelijk is. Bij het ontwerp is specifieke aandacht uitgegaan naar het integraal toegankelijk maken van het terrein, zodat ook kinderen met een beperking op veel toestellen en delen van het terrein kunnen spelen.

De Robinsontuin is een van de vijf parken die samen een speelslinger vormen op Linkeroever, met als thema 'Vikingen'. De Robinsontuin vormt het eindpunt. De verouderde toestellen zijn vervangen door nieuwe, hedendaagse speelelementen waarbij het groene karakter van de speelzone is behouden en versterkt wordt.
 

Speelmogelijkheden

Bij het ontwerp is rekening gehouden met het feit dat elk kind andere mogelijkheden, uitdagingen en ervaringen nodig heeft. Er is daarom goed gekeken naar de keuze van geschikte speeltoestellen, speelelementen en speelervaringen. Op de grootste heuvel bijvoorbeeld is een toren met platform gemaakt. Op de weg daar naartoe zijn ervaringstoestellen en een klimstructuur geplaatst waarin diverse zintuigen geprikkeld worden.


Aan de westelijke zijde van de speeltuin zijn de speelvormen voor kinderen vanaf 4 jaar terug te vinden, met onder andere een draaicarrousel en een vogelnestschommel waar de kinderen samen op kunnen schommelen. Het toppunt van het schommelplezier is de familie touwschommel voor acht personen. Aan de oostelijke zijde ligt de zone voor kinderen van onder de vier jaar. In deze zone zijn bijvoorbeeld een peuterschommel, een zandspeelplaats, vikinghut en andere speeltoestellen voor de allerkleinsten terug te vinden.


Verspreid over het park zijn verschillende groene plekken gecreëerd met geurende planten en een klimboom. Tot slot is er een beachvolleybal- en barbecuezone voor actief en passief genieten. Alle werkzaamheden, van het plaatsen van de (prefab) speeltoestellen, de fabricage van de eigen speelaanleidingen en toestellen en de imposante vlonder met hellingbaan zijn geheel door Donkergroen uitgevoerd.
 

Groenonderhoud

Samen hebben de stad Antwerpen en het district Linkeroever iets meer dan 380.000 euro geïnvesteerd in de speeltuin, het naastgelegen beachvolleybalterrein aan de andere kant van de ligweide, en het pad ertussen. Donkergroen verzorgt voor dit bedrag ook drie jaar lang het groenonderhoud van de aangeplante groenzones. De Robinsontuin was een pilootproject, maar daar wordt het zeker niet bij gelaten door de stad. Dit project is opgestart om kinderen meer bij elkaar te betrekken, de interactie tussen andersvaliden en ‘gezonde’ kinderen te bevorderen. Tot op heden verloopt dit uitermate positief.


Bij de volgende plannen voor een speeltuin gaat de stad Antwerpen dit standaard integreren. In oktober start ook de aanleg van een skateterrein, met een oppervlakte van bijna 500 m². Daarmee is de heraanleg van de Robinsontuin afgerond en vormt het een prachtig sport- en speelzone aan de oever van de Schelde.Dit artikel komt uit BuitenSpelen

Deel dit artikel

Geplaatst door

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven

Geplaatst door

Trending