Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Project

Volg het licht op Arnhem CS

De stationsomgeving van Arnhem Centraal heeft te maken met relatief grote hoogteverschillen. Hierdoor ontstaan verschillende subruimtes die het stationsplein minder overzichtelijk maken. De uitdaging was om een verlichtingsplan te ontwerpen dat een logische routing ondersteunt. De openbare verlichting vergemakkelijkt de oriëntatie op het stationsplein. Door het licht te volgen kom je vanzelf bij het stationsgebouw.

De vorm van het stationsgebouw van UNStudio is gebaseerd op beweging. Reizigers worden door de vorm van het gebouw de juiste kant op geleid. Bureau B+B voegde aan deze dynamische omgeving verblijfskwaliteit toe. De banken en het groen zorgen ervoor dat de stationsomgeving meer is dan een plek is waar je doorheen rent om de trein te halen. Het is een plek om langer te blijven. Daarom is er voor gekozen om geen egale ‘zee van licht’ over het plein uit te strooien, maar verschillende sferen te creëren. Hoge lichtmasten maken het plein veilig en overzichtelijk, terwijl kleine armaturen zorgen voor sfeerverlichting bij de banken. Grondspots belichten de monumentale bomen. Tegelijkertijd vergemakkelijkt de genuanceerde verlichting de oriëntatie op het stationsplein. Lijnverlichting en verlichting in de trapleuning begeleiden de looproutes. De lichtintensiteit neemt toe naarmate men dichter bij het stationsgebouw komt. Door het licht te volgen kom je vanzelf bij het stationsgebouw.

 

Voor het verlichtingsplan is een apart projectteam opgezet met hierin de architect, landschapsarchitect, Atelier LEK,  en de gemeentelijke diensten voor verlichting en beheer. Ook Arup, die de binnenverlichting ontwierp, was bij het ontwerpteam betrokken. Het ontwerpteam ontwikkelde voorstellen, die vervolgens aan het kwaliteitsteam Arnhem Centraal werden voorgelegd. Op deze manier is de verlichting integraal ingepast in het ontwerp.


Inspiratie Award

Bureau B+B stuurde dit project in voor de Inspiratie Award 2016, die op 17 november wordt uitgereikt tijdens het Ruimte en Licht Festival. Kijk op www.ruimtelichtfestival.nl voor meer informatie en aanmelden.Dit artikel komt uit Straatbeeld

Deel dit artikel