Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Project

Zierikzee bedient nostalgische lichtmasten met app

De nostalgische DE NOOD® armaturen met RGBW NU-led in Het Havenpark in Zierikzee worden tegenwoordig bediend via een smartphone. DE NOOD vroeg Jan Dalebout, Beleidsmedewerker civiel techniek bij de gemeente Schouwen-Duiveland naar deze nieuwste smartoplossing.

Het Havenpark, ook wel de mooiste passage voor het winkelpubliek in het historisch centrum genoemd, ademt historie via de vele oude monumentale panden en Rijksmonumenten die deze omgeving rijk is. In 2015 werd het Havenpark heringericht en 2016 is het vernieuwde park geopend. Als onderdeel van de herinrichting zijn destijds de eerste nostalgische armaturen geplaatst voorzien van RGBW led, passend bij de stad en de historie. Inmiddels is een aantal armaturen omgebouwd en zijn er nieuwe RGBW led armaturen bijgekomen.


Waarom koos de gemeente voor armaturen van DE NOOD?

“In de binnenstad van Zierikzee staan ook nostalgische lichtmasten en armaturen van DE NOOD. Al jaren hebben we zeer goede ervaringen en dus was dit voor ons geen moeilijk keuze”.


De gemeente was tevreden over de aanwezige verlichting en toch werden de armaturen omgebouwd?

“De kleuren van de RGBW NU-Led oplossing in de armaturen konden we zelf niet aansturen en daarom werd er tot op heden niets mee gedaan. Dat vonden wij, de gemeente en DE NOOD, zonde van de investering. Daarom zijn armaturen omgebouwd naar een zelf bestuurbaar systeem en zijn er zeven nieuwe armaturen bijgeplaatst met hetzelfde systeem”, vertelt Jan. In de armaturen van DE NOOD is een smartoplossing van LEDlicht Nederland ingebouwd. De hardware en software van deze oplossing maken het bedienen van de RGBW NU-led via de SmartCity Controll app mogelijk.


Hiermee kan de gemeente met de smartphone zelf de kleuren aansturen. “Bovendien communiceren alle aanwezige armaturen in Zierikzee via het slimme software systeem Luminizer van Luminext, een systeem dat de storingen in de verlichting bewaakt, legt Jan uit. “Zo ook de nieuwe en omgebouwde armaturen van DE NOOD.”


En hoe zijn de reacties op de RGBW verlichting?

“Natuurlijk zijn er altijd een aantal mensen die het maar niks vinden, maar tot op heden zijn wij tevreden met het eindresultaat. Ook zijn de meeste bewoners en ondernemers gecharmeerd van de kleuren die we nu kunnen presenteren.”


Hoe zet de gemeente de RGBW in?

“Het spelen met kleuren moet wel iets toevoegen aan de buitenruimte, daar is het te kostbaar voor. Zeker met de nostalgische uitstraling moet het geen poppenkast worden; de buitenruimte moet sfeervol, maar ook veilig worden en blijven. We gebruiken de RGBW tijdens speciale gelegenheden, zoals kerstperiode en Koningsdag. Verder staat deze ‘standaard’ op warm wit licht en we willen in de binnenstad meer sfeer creëren dan met de standaard LED verlichting.”


Video demonstratie RGBW

Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden van RGBW led? Bekijk hier een demonstratie van de RGBW led Havenpark Zierikzee: 

 

 Dit artikel komt uit Straatbeeld

Deel dit artikel

Geplaatst door

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven