Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Project

Sportcomplex kiest voor witte dakbedekking

Voor het Sportcomplex De Zijl te Leiden is gekozen voor Derbipure® en Derbibrite® NT. De witte dakbedekking houdt het gebouw koeler, wat tot een verhoging in comfort leidt voor de bezoekers.

 

Sportcomplex De Zijl is een moderne sporthal die sinds 1999 in gebruik is. Voor de renovatie van twee dakvlakken werd beroep gedaan op Derbigum.


Energie-audit

Sander Nieuwstad, Projectleider namens Sportbedrijf Leiden, vroeg om een energie-audit alvorens een dakbedekking te kiezen. N.a.v. deze studie werd gekozen om de daken te overlagen met de witte Derbipure® en Derbibrite® NT. Sander vertelt: “De reflecterende eigenschappen van deze dakbedekkingen zorgen ervoor dat er minder koeling nodig is om de sporthal (ca. 1.600 m²) en het restaurantgedeelte (ca. 300 m²) met name in de zomer af te koelen. Omdat er in de originele bouw van de sporthal een luchttoevoerrooster op een (ander) plat dak is geplaatst, dat de opgewarmde lucht in de sporthal blaast, zal de luchttemperatuur in de sporthal door toepassing van Derbibrite NT niet significant omlaag gaan. Daarentegen zal de afnemende warmtestraling van het dak door Derbibrite NT een comfortverhogende werking hebben op de aanwezige sporters in die hal. In het restaurantgedeelte is dit niet van toepassing, en zullen de reflecterende eigenschappen van Derbipure wel een substantiële bijdrage leveren aan het verlagen van de koelingskosten alsmede het comfort van het aanwezige publiek.”

 

Sterke helling

De sterke helling van het dak was een uitdaging bij de plaatsing. Derbigum heeft (in opdracht van Sportbedrijf Leiden) een renovatie werkomschrijving gemaakt, tussentijdse controles uitgevoerd en zal ook de Titaniumgarantie leveren via de Derbigum Erkende Verwerker Cazdak Dakbedekkingen B.V. Sander Nieuwstad, Projectleider namens Sportbedrijf Leiden, vertelt: “De keuze voor Derbibrite NT is gebaseerd op het enkelvoudige duurzaamheidscriterium van “koeling”, als in: minder energie nodig om een ruimte af te koelen. Dit is reeds getest en daardoor betrouwbaar toe te passen.

 

De keuze voor Derbipure heeft in mijn optiek twee duurzaamheidscomponenten; de “koeling” en het verminderen van de afvalstromen cq. hergebruik van de reststoffen. Deze laatste component is heel goed te gebruiken door mijn opdrachtgever (Gemeente Leiden) om aantoonbaar een keus te kunnen maken in hun duurzaamheidsopgave. Ik juich dit soort ontwikkelingen graag toe. Als laatste duurzaamheidscomponent wil ik benoemen dat er een toekomstige mogelijkheid bestaat om beide daken te gaan voorzien met PV-cellen (Derbisolar). Kritische kanttekeningen zijn er altijd wel te vinden, maar ik vind dat dit soort duurzaamheidsinitiatieven een kans verdienen.”Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel

Geplaatst door

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven

Geplaatst door

Trending