Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Nieuws

Schoolpleinen Parijs worden publiek domein

Schoolpleinen van openbare scholen in Parijs worden opengesteld voor het publiek. Dit gebeurt in het kader van een grootschalige transformatie. De pleinen worden niet alleen inclusief gemaakt maar ondergaan ook een intensieve vergroening.

 

Het toegankelijk maken van schoolplein in Parijs maakt deel uit van een ambitieus plan om de Frans hoofdstad toekomstbestendig te maken.

 

Paris is een van de 32 steden die deelnemen aan het 100 Resilience Cities Network. Als lid van dat netwerk ontwikkelde de stad een strategy. Anne Hidalgo, burgemeester van Parijs, beschrijft in dat plan 35 verschillende acties die de stad klaar moeten maken voor de uitdagingen van de 21e eeuw.

 

Het blauw groene schoolplein wordt deel van het onderwijsprogramma.

Iedere Parijzenaar woont op nog geen 200 meter van een schoolplein. In totaal gaat het om 600,000 vierkante meter oppervlak. De transformatie van dit mega oppervlak gebeurt in twee fases. Eerst worden asfalt, beton, dan wel tegels verwijderd - daarvoor in de plaats komen duurzamer materialen, en veel meer groen en water. Het blauw groene schoolplein wordt deel van het onderwijsprogramma.

 

Openstellen voor het publiek

De tweede fase is het openstellen van de 600,000 vierkante meter schoolplein voor het publiek.

 

De collectieve intelligentie mobiliseren

Om de collectieve intelligentie van haar inwoners te mobiliseren consulteerde de stad meer dan 800 verschillende stakeholders. De gemeente werd overspoeld door stakeholders die mee wilden praten over het ambitieuze plan om via transformatie van schoolpleinen de stad toekomstbestendig te maken.

 

Inclusieve stad

Burgemeester Anne Hidalgo wil Parijs omtoveren tot een inclusieve stad, die toekomstbestendig is en die oog heeft voor wat burgers. Onderdeel van dit beleid is het optimaliseren van (nog onvoldoende benutte) plekken in de gebouwde omgeving van de stad, zoals het openstellen en duurzam transformeren van schoolpleinen.Dit artikel komt uit Straatbeeld

Deel dit artikel