Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Nieuws

EU-ministers willen snel overgaan op groene mobiliteit

Europese ministers van milieu en transport hebben een intentieverklaring opgesteld voor een versnelde omwenteling naar duurzame mobiliteit. Dit omvat onder meer betere middelen voor fiets- en voetgangersinfrastructuur.

De ministers hebben de wens dat fietsen, lopen en reizen met het openbaar vervoer de meest logische keuze wordt, schrijft De Morgen. Het is de eerste keer dat Europese leiders zo’n duidelijk statement neerzetten omtrent groene en duurzame mobiliteit. Ze hebben in de verklaring staan dat er binnen drie jaar nieuwe wetten op tafel moeten komen over duurzame mobiliteit.


Door deze nieuwe wetten moet onder meer het gebruik van e-bikes toenemen. Ook is het ideaalbeeld dat er vaker verantwoorde keuzes worden gemaakt. Denk hierbij aan de keuze voor alternatieve brandstoffen, schoner vrachtvervoer en aantrekkelijker ov. De belangrijkste gedachte voor de Green Deal is dat alles in de mobiliteit zo efficiënt mogelijk wordt geïntegreerd. Dat betekent bijvoorbeeld dat vervuilende auto’s niet moeten worden omgeruild voor schonere varianten. Het lost dan wel het luchtvervuilingsprobleem gedeeltelijk op, maar het fileprobleem is er dan nog altijd wel.


Hoewel veel enthousiaste geluiden klinken over de ‘Green Deal’, heeft het Europees Parlement nog een aantal kritische noten. Volgens Europarlementariër Kathleen van Brempt is de overeenkomst vooral veel ‘bla bla’ en komt er weinig concrete actie uit naar voren, zo stelt ze in het dagblad.

Deel dit artikel