Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Nieuws

Vlaanderen investeert flink in lokale klimaatprojecten

Naar aanleiding van een klimaatwedstrijd trekt provincie Vlaanderen 12 miljoen euro uit voor de winnende projecten. Een van de voorbeelden is het plaatsen van een kleischerm bij de Kalmthoutse heide.

Daarbij worden bossen geplant en gestreden tegen voedselverspilling, schrijft De Morgen. In 2018 deed de provincie een oproep aan scholen, verenigingen en gemeenten om zelf iets te doen aan het klimaat. Er kwamen in totaal 180 inzendingen binnen, waarna de jury de 80 beste projecten selecteerde. 


De winnaars zijn verdeeld over de provincies en krijgen nu een bedrag dat varieert van 10.000 tot 250.000 euro. In totaal gaat het om een bedrag van 12 miljoen euro, dat wordt gefinancierd vanuit het Vlaams klimaatfonds. De deelnemers krijgen de eerste helft van het bedrag vooraf. De andere helft van het bedrag krijgen ze als het doel voor het desbetreffende project is gehaald. Ze hebben hier tot 2024 de tijd voor.

Een greep uit de projecten

Er zijn dus 80 projecten geselecteerd als winnaar. Een van de projecten is die van een Limburgse non-profit organisatie: de fietsbieb. Binnen dit project kunnen gezinnen voor 20 euro per jaar voor alle gezinsleden een tweedehands fiets lenen. Dit is goedkoper, beter voor het milieu, en helpt de gezinsleden aan hun dagelijkse portie beweging. In gemeenten zoals Kasterlee en Zemst proberen werkgevers hun werknemers op de fiets naar het werk te laten gaan. 


Een ander voorbeeld van een project is een kleischerm dat wordt gebouwd rondom de Kalmthoutse heide. Het kleischerm houdt water tegen. Als de nieuwe methode een succes blijkt, kan deze ook op andere locaties worden toegepast. 


Dat dergelijke projecten nodig zijn, mag wel blijken als wordt gekeken naar verschillende cijfers. Zo blijkt uit berekeningen dat Vlaanderen jaarlijks 75 miljoen ton CO2 uitstoot. De initiatieven van deze projecten kunnen de uitstoot met wel 50.000 ton verminderen. 

Deel dit artikel