Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Nieuws

Tweede oproep Urban Innovative Actions heeft 16 winnaars

Zestien verschillende innovatieprojecten, waaronder TMaas.eu (Gent) en Circular South (Antwerpen), zijn geselecteerd in de tweede oproep van Urban Innovative Actions (UIA). Hiermee hebben deze projecten recht op een subsidie. UIA werd in het leven geroepen door de Europese Unie met als doel stedelijke gebieden in Europa te voorzien van financiële middelen om innovaties voor met name steden te kunnen testen.

TMaas.eu is een mobiliteitsproject en gaat uit van een volledig digitaal en virtueel platform. Dit platform verwerkt informatie automatisch en stelt deze real-time beschikbaar voor Gentse bewoners. Er komen geen operatoren meer aan te pas. Zo krijgen inwoners digitaal toegang tot informatie wat betreft het weer, maar kunnen zij ook hun reis digitaal plannen. Informatie die dan van belang is komt tevoorschijn, bijvoorbeeld de beste reisopties, beschikbaarheid van parkeerplekken op bestemming en vertragingen/files.

Het Antwerpse project Circulair South is een Europese proeftuin voor circulaire economie. Het project is bedoeld om mensen aan te zetten tot slim en minder gebruik van energie, water en materialen. Circulair South gaat in de wijk Nieuw Zuid in Antwerpen experimentele initiatieven organiseren om circulaire economie in het dagelijks leven te verweven. Inwoners worden bijvoorbeeld uitgenodigd om mee te doen aan wedstrijden rond het inleveren van statiegeldflessen, het leven van honderd dagen zonder afval te produceren en worden aangemoedigd om samen te composteren in de wijk. Daarbij mogen de inwoners meedenken over hoe de technologie hen kan helpen om duurzamer met materialen, energie en water om te gaan.

Meer informatie over andere geselecteerde projecten van UIA vindt u op de website.

Deel dit artikel