Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Nieuws

Prefab casco verrijst nog sneller

De bouw van appartementencomplexen wordt voornamelijk met conventionele bouwmethoden gerealiseerd. Hierbij wordt nog weinig gebruik gemaakt van kanaalplaatvloeren. Dit was voor VBI aanleiding om zich te verdiepen in de bouw van prefab appartementencomplexen. Door te luisteren naar de klantbehoefte, werd een intensief ontwikkeltraject gestart. Om de snelheid van prefab bouwen ten volle te kunnen benutten, moest er een oplossing worden gezocht waarmee kanaalplaatvloeren met de voor hun bekende betrouwbaarheid en kwaliteit toegepast konden worden.

 

Prefab bouwsystemen kenmerken zich door kwalitatief hoogstaande producten die steeds onder dezelfde condities worden gefabriceerd zonder nadelige gevolgen van invloeden van buitenaf. Industrieel bouwen met prefab-onderdelen en gestandaardiseerde maatvoeringen, maakt het mogelijk om sneller, goedkoper en duurzamer te bouwen. Om de voordelen van prefab bouwen met kanaalplaatvloeren in appartementencomplexen optimaal te kunnen benutten, ontwikkelde VBI een toepassing waardoor aanstorten in het werk nu tot het verleden behoort.
 

DoorStapelSysteem

Een innovatieve toepassing van VBI maakt het mogelijk om prefab te bouwen en daarbij wand- en vloersystemen op elkaar aan te sluiten zonder randbekisting en randbalk. Het DoorStapelSysteem, kortweg DSS genoemd, is een voorziening in de plaatkop van de vloer waardoor deze als het ware volledig in de bouwmuur ingeklemd wordt. Bij dit prefab bouwsysteem wordt de trekband veelal in de wand opgenomen. Extra werkzaamheden voor het opbouwen van steigers voor het aanbrengen van de randbekisting en de randbalk met daarin de trekband, komen door deze innovatie te vervallen. Kortom, er ontstaat een aanzienlijk sneller, veiliger en efficiënter bouwproces. Daarnaast behoort met deze innovatie het toepassen van kanaalplaatvloeren nu bij zowel laagbouw als bij hoogbouw tot de mogelijkheden.
 

Rendement

De cyclustijd van ruwbouw met een prefab betonnen casco wordt minstens gehalveerd ten opzichte van conventionele bouwsystemen en met DSS is een nog grotere tijdwinst haalbaar. Doordat de bouwtijd korter is, levert een investering eerder rendement op. Dit is een groot voordeel voor de investeerder maar ook voor de aannemer want de bouwplaats gebonden kosten nemen aanzienlijk af. Het gebruik van kanaalplaatvloeren maakt grote overspanningen mogelijk, zonder dragende binnenwanden. Op basis van deze slimme draagconstructie hebben investeerders, ontwikkelaars en architecten maximale ontwerpvrijheid voor vrij aanpasbare gebouwen. Hierdoor ontstaan leefbare, duurzame omgevingen voor wonen, zorgen, leren en werken die in de tijd steeds aan te passen zijn aan de wensen van de eindgebruiker. Dergelijk ontworpen gebouwen zijn toekomstbestendig en leveren daardoor langer rendement op. Dit artikel komt uit Bton

Deel dit artikel

Betrokken partijen

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven