Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Nieuws

Brandweer sneller ter plaatse dankzij slimme verkeerslichten

Vlaamse gemeentebesturen willen slimme verkeerslichten inzetten voor het sneller ter plaatse zijn van de brandweer. Mede door het drukke verkeer wordt de brandweer soms gehinderd. Daar moet verandering in komen.

Uit cijfers van Binnenlandse Zaken blijkt dat de brandweer in België gemiddeld met minder dan elf minuten ter plaatse is, schrijft Gazet van Antwerpen. Hoewel dit sneller is dan de afgelopen jaren het geval was, maakt de regering zich zorgen. Het drukke verkeer, wegenwerken en circulatieplannen maken het volgens het landelijk bestuur en gemeenten lastiger om op tijd op de plaats aanwezig te zijn, zo stelt de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten.

De verschillende gemeentebesturen dringen daarom aan op de installatie van slimme verkeerslichten, die ervoor zorgen dat hulpdiensten vrij baan krijgen. In Nederland testen verschillende brandweerkorpsen sinds kort een dergelijk systeem uit, terwijl in Antwerpen ook al een aantal proeven zijn gestart.

Hoe het werkt

De hulpdiensten geven via een app de locatie van het noodgeval aan. De slimme verkeerslichten die op de route liggen, passen zich bij het naderen van de brandweerauto dan automatisch aan, zodat de hulpdiensten altijd groen licht krijgen. Het idee is niet compleet nieuw, in Brussel bestaat al iets soortgelijks. Wanneer de brandweer van de kazerne Helihaven uitrukt, worden de verkeerslichten op een druk of chaotisch kruispunt zo geregeld dat de brandweerwagen zonder problemen kan passeren.


De slimme verkeerslichten lijken niet alleen sneller te zijn, maar ook veiliger, zo stelt de Nederlandse brandweer. Volgens deze brandweer worden met de slimme verkeerslichten enkele tientallen verkeersongevallen voorkomen. 

Deel dit artikel