Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Nieuws

Freefloating deelfietsen in Gent

Twee aanbieders van deelfietsen krijgen van Stad Gent een vergunning om hun freefloating deelfietsen in deze stad aan te bieden. Aankomende zomer zullen de eerste fietsen van Donkey Republic en Billy Bike in het straatbeeld verschijnen.

De beide bedrijven krijgen een vergunning voor het plaatsen van 750 fietsen. Freefloating deelfietsen zijn door een ieder te gebruiken. Binnen een bepaalde zone mag de fiets opgehaald en terug neergezet worden, schrijft Stad Gent op haar website. Ze hebben dus geen vaste stallingen, vandaar ook de naam freefloating. Alle fietsen zijn voorzien van een slim slot en een gps-tracker.


Met deze tracker kunnen de fietsen gelokaliseerd en ontgrendeld worden. In goed overleg tussen de stad Gent en de aanbieders van de deelfietsen, kunnen ook zones worden aangemerkt waar het niet is toegestaan om fietsen achter te laten. Op deze plekken is het ook niet mogelijk om de fietsen met behulp van de app te ontgrendelen. 


Stad Gent hanteert een strik vergunningenkader voor exploitanten van freefloating deelfietsen. Hiermee wil de stad problemen met slecht onderhouden fietsen, hinderlijk gestalde fietsen of een onnodig hoge fietsparkeerdruk vermijden. Het vergunningenkader is tot stand gekomen na een onderzoek van Fietsberaad in samenwerking met de Vlaamse centrumsteden en werd vervolgens aan de Gentse context aangepast. 


Tegen de zomer van 2019 zullen de eerste 'freefloating' deelfietsen in het Gentse straatbeeld verschijnen. Donkey Republic zal actief zijn vanaf de zomerperiode, Billy Bike start pas in het najaar. Beide aanbieders zullen niet onmiddellijk starten met 750 deelfietsen, maar de fietsen gefaseerd uitrollen.

Deel dit artikel

Geplaatst door

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven