Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Nieuws

Buitenlandse bestuurders moeten boete nu echt betalen

Onder boetes uit komen gaat in Gent nu niet meer lukken. Buitenlandse bestuurders ontsprongen eerder aan de dans, maar moeten hun GAS-boete nu echt betalen. De regel is er sinds 1 januari.

Over dit voorval zijn door de Belgische regering bilaterale akkoorden gesloten met Nederland, Frankrijk, Duitsland en Verenigd Koninkrijk, schrijft De Morgen. Uit analyses blijkt dat jaarlijks 50.000 voertuigen de knippen in Gent negeren. Knippen zijn drukke plaatsen waar bepaalde voertuigen niet door mogen rijden. Een kwart van de 50.000 voertuigen blijkt een buitenlandse nummerplaat te hebben. 


Volgens gemeenteraadslid van de gemeente Gent, Veli Yüksel, is dit een goede maatregel en mogen deze 12.500 bestuurders niet ongestraft ermee wegkomen. In Gent werd een half miljoen euro aan boetes niet geïnd, omdat voor Nederlanders en Fransen geen vaststellingen werden afgehandeld. Er werd daarnaast geen pv opgesteld en bestuurders werden niet aan de kant gezet na het begaan van een verkeersovertreding. Dit probleem doet zich niet alleen in Gent, maar ook in Vlaanderen voor. 


Sinds 1 januari worden nu dus ook voertuigen met buitenlandse nummerplaten beboet. Dit gebeurt bij de toegangspoorten van het autovrij gebied en ook bij de knippen. Op deze manier worden ook Nederlandse, Franse, Duitse en Britse bestuurders die een overtreding begaan, beboet. 

Deel dit artikel