Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Nieuws

Brussel drukt slimme kilometerheffing erdoor

De regering van Brussel heeft donderdag de definitieve versie van het klimaatplan goedgekeurd. Een opvallende maatregel is dat het autogebruik zal worden belast, ook wel slimme kilometerheffing genoemd.

Om de Europese klimaatdoelstellingen te kunnen halen, zet Brussel fors in op het verduurzamen van de mobiliteit. Zo wordt een algemene 30 km/u-zone ingevoerd, worden circulatieplannen op touw gezet en zijn er ideeën voor groene fiscaliteit, oftewel slimme kilometerheffing. Met het geld dat daardoor binnenkomt wil de regering gaan investeren in het openbaar vervoer, de fietsinfrastructuur en voetgangerboulevards, schrijft de Standaard.  


Naast het invoeren van slimme kilometerheffing heeft Brussel de ambitie dieselwagens uiterlijk in 2030 volledig te verbieden. Benzinewagens worden uiterlijk in 2035 definitief uit de stad geweerd. Bovendien wordt de controle op de lage-emissiezone aangescherpt.

Ook gebouwen onder de loep

Niet alleen de mobiliteit, maar ook de uitstoot door gebouwen staat onder de aandacht van de Brusselse regering. Zo wil ze het aantal jaarlijkse renovaties verdrievoudigen door meer isolatiepremies te verstrekken. Dit geldt voor zowel particulieren als voor ondernemingen. 

Deel dit artikel

Geplaatst door

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven

Gerelateerd

Gerelateerde leden