Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Nieuws

Antwerpen stopt voorlopig met vierkant groen

Stad Antwerpen stopt voorlopig met het proefproject 'vierkant groen' voor fietsers en voetgangers. Dit gebeurde op advies van de lokale politie.

In februari 2018 is Stad Antwerpen gestart met dit project, schrijft de Standaard. De lichtenregeling houdt in dat alle fietsers en voetgangers op vier takken van een straat tegelijk groen licht hebben om over te steken, zonder conflicten met gemotoriseerd verkeer. 

Onduidelijkheid

Het proefproject wordt dus voorlopig stopgezet. Reden hiervoor is dat de nieuwe wegcode te onduidelijk zou zijn. Zo mogen bromfietsers en speed pedelecs wel gebruik maken van het fietspad, maar geldt voor deze voertuigen niet de vierkant groen-regeling. Zij zouden dus ineens op de rijbaan moeten wachten om samen met de auto's groen licht te krijgen.

Twijfels

Ook bij aanrijdingen is de vierkant groen-regeling een lastige situatie. Met name wie er in welke situatie fout is, is dan moeilijk te bepalen. De vraag is daarom of de verkeersregel überhaupt bevorderlijk is voor de algehele verkeersveiligheid. Dat wordt momenteel geëvalueerd. 

Deel dit artikel

Geplaatst door

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven