Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Nieuws

Onderzoekers KU Leuven ontwikkelen waterstofpaneel

Onderzoekers van Universiteit Leuven hebben een nieuw type paneel ontwikkeld dat waterdamp in waterstofgas omzet.

In een living lab in Oud-Heverlee in Vlaanderen wordt de nieuwe techniek binnenkort getest: daar worden 20 waterstofpanelen op een huis geplaatst. Dat schrijft de Belgische omroep VRT. Als het project goed loopt komen er op een stuk grond in de straat meer panelen bij. Hier zouden de 39 andere gezinnen in de straat gebruik van kunnen maken.


De in de zomer geproduceerde waterstof kan in de winter worden omgezet naar elektriciteit of warmte. Dat is efficiënter dan stroom opslaan, omdat daar batterijen voor nodig zijn en die lopen langzaam leeg. De waterstof kan in een ondergronds drukvat worden opgeslagen.

Omwenteling

Waterstof opwekken uit hernieuwbare energie is al jaren een belofte op de energiemarkt die nog niet kan worden ingelost. Veel waterstof wordt nog gewonnen uit olie en gas. Maar met het paneel dat is ontwikkeld door de KU Leuven zou waterstof dus ook ‘groen’ kunnen worden geproduceerd.

De werking

Bij waterstofgas komen geen schadelijke stoffen vrij, als het met schone energiebronnen wordt geproduceerd. Bovendien kunnen deze panelen per dag gemiddeld 250 liter waterstof produceren: twintig panelen kunnen één gezin daardoor een heel jaar van stroom en gas voorzien, schrijft de Belgische omroep. Met dit paneel gaat tijdens het proces minder energie verloren dan bij een regulier zonnepaneel: 15 procent van het zonlicht wordt rechtstreeks omgezet in waterstofgas.

Deel dit artikel