Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Nieuws

Brusselse autoloze zondag werpt vruchten af

De autoloze zondag van afgelopen zondag 22 september in Brussel heeft een positief effect gehad op de luchtkwaliteit in de stad. De concentraties stikstofdioxide en dieselroet lagen deze dag rond 70 tot 80 procent lager dan op een gewone zondag.

Tussen 9.30 uur en 19.30 uur was veel minder verkeer te bekennen op de Brusselse wegen, schrijft VRT. Hierdoor waren op meetplaatsen veel lagere concentraties stikstofdioxide en dieselroet waar te nemen. Dit mag gezien worden als feit dat de autoloze zondag zijn vruchten afwerpt.

Wel is er een kanttekening op te merken: het was qua weersomstandigheden een gunstige dag, op meerdere plekken in België was de luchtkwaliteit op deze dag beter. Wel ging het op deze plekken gemiddeld om een verminderde stikstofdioxideconcentratie van 20 tot 30 procent, dus de autoloze zondag heeft nog steeds een ruimte voorsprong. 

Het effect van het uitbannen van auto's is dus snel terug te zien in de metingen. Andersom geldt dit natuurlijk ook: nadat de auto's weer mochten gaan rijden na de afsluiting van de autoloze zondag, stegen de concentraties weer naar 'normale' waarden. 

Niet alleen in Brussel, ook in tientallen andere steden in Europa werd afgelopen zondag een autloze zondag gehouden. Dit ter afsluiting van de Week van de Mobiliteit. Zo was bijvoorbeeld Parijs autovrij en deed Londen voor het eerst mee. Ook Oost-Europa was vertegenwoordigd: in meerdere steden in Hongarije en Polen werden op deze dag geen auto's gereden in de stad. 

Deel dit artikel

Geplaatst door

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven