Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Nieuws

Multi zintuiglijke beleving

Zintuiglijke beleving bepaalt het succes van de binnenstad volgens Mark van Doorn, Design Manager bij Philips Lighting Design. Van Doorn spreekt op het Seminar Retail en Parkeren. “Nu consumenten steeds meer online kopen, wordt een bezoek aan het centrum minder noodzakelijk. Voeg daar onzekere weersomstandigheden, onaardig personeel, het niet kunnen vinden van een parkeerplaats of het niet slagen van de beoogde aankoop omdat men jouw maat niet heeft aan toe, dan weet je dat er veel werk aan de winkel is.”

Kansen

Van Doorn zet dus volop in op zintuigelijke beleving. Want het product voelen, ruiken, proeven of de gezelligheid en de prettige sfeer van de stad, gaat nu eenmaal niet via internet. Vooral middelgrote steden moeten daar actief beleid op gaan voeren. “De grote stad blijft zijn aantrekkingskracht wel houden op basis van het grote winkelaanbod en toeristische trekpleisters. Ook kleine centra, waar de buurtsuper gevestigd is, houden bestaansrecht. Middelgrote steden hebben het moeilijk.”


Van Doorn gelooft in de integrale aanpak. “Vastgoedeigenaren, retailers en gemeenten moeten gaan samen werken. De huurprijs moet redelijk zijn, de winkel goed ingericht met een passend aanbod, het groen en de openbare ruimte moeten aantrekkelijk ingericht zijn, de bereikbaarheid goed, het parkeren moet op en top gefaciliteerd worden en de verlichting moet aantrekkelijk zijn. Kortom, het draait om de multi zintuigelijke beleving.  En daarnaast moet ieder middelgrote stad het eigen DNA etaleren: de boekenstad, de kaasstad, de wafelstad, de seniorenstad, de biologische streekproducten stad. Zó kunnen binnensteden zich onderscheiden en aantrekkelijk blijven voor bezoekers”, vertelt Van Doorn enthousiast. 


Seminar Retail en Parkeren

Op 20 juni aanstaande vindt er een uniek seminar plaats. Cor Molenaar – voorstander van gratis parkeren- en Giuliano Mingardo – gratis?, nee dank je-, beiden verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, spreken samen op het seminar Retail en Parkeren. Hoewel hun meningen sterk verschillen, willen Cor Molenaar en Giuliano Mingardo laten zien dat alleen samenwerken de juiste weg is om het tij te keren.


Meer informatie vindt u op www.retailenparkeren.nlDit artikel komt uit Straatbeeld

Deel dit artikel

Gerelateerd

Gerelateerde leden