Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Nieuws

Steeds meer Gentse jongeren fietsen

Uit de Gentse kinderfietstelling, die onlangs weer is uitgevoerd, blijkt dat het aantal fietsende kinderen in Gent opnieuw is toegenomen.

Dit jaar werden net als voorgaande jaren alle fietsers en kinderen op de fiets geteld die tussen 8.00 uur en 8.30 uur op veertien belangrijke fietspaden op knooppunten in Gent langskwamen. Bij de telling zijn zowel kinderen die zelf fietsten als kinderen in een bakfiets, op een kinderzitje of in een fietskar, geteld.

Positieve uitwerking

Het fietsbeleid van Stad Gent heeft dus een positief effect. Een structurele stijging in het aantal fietsende kinderen kan worden beschouwd als indicatie dat de fietsers zich in Gent in meer of mindere mate veilig voelen. Daarom pleit het Gents Milieufront  ervoor dit beleid verder uit te werken. Goede voorbeelden van het fietsbeleid zijn bijvoorbeeld de fietsbruggen in het Gentse Keizerspark, de onderdoorgang aan de Rozemarijnbrug en de nieuw ingerichte fietsstraat op Coupure Links.

Verkeersveiligheid rond scholen

Nu er zoveel meer kinderen onderweg zijn op de fiets, verdienen ook scholen extra aandacht. Op die punten komen in zeer korte tijd veel fietsende kinderen voorbij. De aanwezigheid van auto's in dergelijke omgevingen leidt tot onoverzichtelijke situaties. Door de inrichting van schoolstraten wordt het verkeer beter over de omliggende straten verdeeld.

Deel dit artikel