Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Nieuws

Slimme kilometerheffing laat files verdwijnen

Wat als files verdwijnen zonder dat er voertuigen van de weg moeten?Transporteconomen Stef Proost (KU Leuven) en Bruno de Borger (Universiteit Antwerpen) hebben hier een systeem voor bedacht.

Het systeem gaat iets verder dan klassiek rekeningrijden. Kort gezegd werkt het als volgt: wanneer het druk is op de weg betaal je meer en op autoluwe momenten minder. De tarieven kunnen hierdoor elke tien tot vijftien minuten veranderen, schrijft VRT. 

Prijsprikkel

Volgens Stef Proost kunnen op deze manier files verdwijnen: "Er is empirisch bewijs dat het werkt. Mensen reageren heel snel op kleine prijsprikkels. Als je voor twee euro vlot naar Brussel kunt rijden, hebben mensen dat er graag voor over. En mensen die er niet veel voor over hebben, wachten wat langer en zullen er vaker voor kiezen om buiten de spits te rijden. De wetenschapper stelt dat dit type rekeningrijden niet hoeft te leiden tot hogere belastingen. Hij noemt als voorbeeld dat de belasting op autobezit omlaag kan.

Flexibiliteit

Er zit echter ook een addertje onder het gras. Niet iedereen is namelijk even flexibel als het op werktijden aankomt. Maar ook daar is een oplossing voor bedacht: er kan een afgetopt systeem worden ingevoerd, met minder hoge 'tolgelden'. De wetenschappers stellen dat zelfs daar 75 procent van de files mee kunnen verdwijnen. Ook is het ov volgens de wetenschappers niet de enige of beste oplossing voor het fileprobleem. "Als je enkel het aantal auto's beperkt, blijven er evengoed files bestaan. Bovendien zit het zwaar gesubsidieerde ov tegen haar limiet aan."

Deel dit artikel

Geplaatst door

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven