Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Nieuws

Elektrische step vooral als vervanger van de voetganger

De elektrische step doet nog niet genoeg wat het zou moeten doen. Het voertuig zou een goede vervanger moeten zijn voor de auto, maar wordt vooral gebruikt als vervanger van de benenwagen. Dit blijkt uit recent onderzoek, uitgevoerd in Brussel.

"We willen de afhankelijkheid van personenwagens voor korte afstanden verminderen en toekomstige generaties achterlaten op een schonere en gezondere planeet", luidt de missie van deelstepaanbieder Lime. De onderliggende boodschap van dergelijke fietsaanbieders komt telkens op hetzelfde neer: de e-steps zijn ecologisch verantwoord en de gebruikers zijn vooral mensen die anders de auto zouden pakken. Maar klopt dit wel echt? Nee, zo blijkt uit een recente Franse studie.

Niet auto maar voetganger pakt elektrische step

In het onderzoek werd aan 150 stepgebruikers gevraagd welk vervoermiddel zij zouden gebruiken als zij de elektrische step zouden laten staan. De uitslagen van deze steekproef vertellen een heel ander verhaal dan de stepaanbieders. Zo blijkt uit de steekproef dat de deelstep voor 59 procent van de gebruikers een vervanger is van de benenwagen. 16 procent zou zonder de step het openbaar vervoer nemen en 15 procent had anders de fiets gepakt. Slechts drie procent van de stepgebruikers, gebruikt de step ter vervanging van de privéauto. Nog eens drie procent pakt de step in plaats van een taxi.

Overeenkomsten

Hoewel de omvang van deze steekproef erg bescheiden is, bevestigen cijfers uit een andere Franse studie de resultaten in grote lijnen. Ook bij de Fransen blijken steppers vooral voetgangers te vervangen (44 procent). 30 procent had zonder de step het openbaar vervoer genomen en twaalf procent de fiets. Ook in Frankrijk vervangt slechts drie procent van de stepritten een traject per privéauto.

Kansen 

Het lijkt dus niet helemaal te werken zoals het hoort. Toch wil verkeersdeskundige Kris Peeters de deelstep niet helemaal afschrijven. "Het is wel degelijk een vervoermiddel met potentieel", aldus Peeters. "Wie naar een vergadering moet of een pak draagt, vermijdt bijvoorbeeld een bezwete aankomst. En dat er nu amper automobilisten overstappen op de fiets betekent niet dat dat in de toekomst niet kan gebeuren."


Bron: BRUZZ

Deel dit artikel