Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Nieuws

Veel kritiek op Mobiscore: geeft vertekend beeld in dorpen

Om te bepalen hoe goed het openbaar vervoer en andere voorzieningen bereikbaar zijn vanuit jouw woonplaats, heeft de Vlaamse overheid een oplossing gevonden: Mobiscore. Niet iedereen is echter even tevreden.

De test peilt vijf categorieën: openbaar vervoer, winkels, ontspanning, gezondheid en zorg en de nabijheid van onderwijs. Verder geeft de test nog apart aan hoe goed de verschillende categorieën op een bepaalde locatie te bereiken zijn, schrijft De Morgen. De Mobiscore wordt nu geïntegreerd in de website van de Vlaamse Woningpas en is tevens al ingevoerd in de zoekmachines van immowebsite Zimmo.

Persoonlijk

Omdat iedereen andere behoeftes heeft qua vervoer, kan de test ook nog worden gepersonaliseerd. Woon je bijvoorbeeld ver van het werk en wil je de reis via het openbaar vervoer uitvoeren, dan kun je dit ook aangeven. Dit wordt meegenomen in de totaalscore. De voorkeur kan maximaal een punt verschil uitmaken. 


Brigitte Borgmans, woordvoerder van het departement Omgeving, over de uitslagen en toetsing van Mobiscore: "Het zou voor de hand liggen dat steden altijd beter scoren dan dorpen als het op voorzieningen en vervoersmogelijkheden aankomt, maar dat is te kort door de bocht", stelt ze. "Bij de stad wordt vaak meteen gedacht aan grote steden als Antwerpen en Gent, maar er zijn natuurlijk verschillende soorten en maten. De test is dan ook niet bedoeld om algemene conclusies te trekken, maar gaat over een specifiek adres en niet over een stad. De uitkomst is gebaseerd op het aantal en het soort voorzieningen dat fietsend en lopend te bereiken is."

Kritiek

Hoewel Mobiscore een goed hulpmiddel lijkt om te bepalen hoe mobiel je bent vanuit je woonplaats, is er sinds de lancering ook veel kritiek. De test zou kleinere gemeenten teveel benadelen. Manuel Sintubin, professor Geodynamica aan de KU Leuven, stelt een discrepantie in de metingen vast. "Het verschil in Hoegaarden is in het centrum of aan de rand, waar ik woon, niet op te merken vanuit de metingen. Zelfs als je naast een bushalte staat is de bereikbaarheid schijnbaar nog steeds slecht. Dit geeft een vertekend beeld en lijkt alsof de initiatiefnemers van deze applicatie de mensen naar de stad willen laten trekken, omdat daar alles beter zou zijn. Ik doe daar niet aan mee, we moeten de dorpskernen sterk houden. Daarom zal ik niet gauw naar de stad verhuizen."

Deel dit artikel