Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Nieuws

Protontherapie Centrum wint prijs 1e Benelux BIM Awards

Het nieuwe Protontherapie Centrum ‘ParTICLe’ van UZ Leuven heeft de eerste prijs gewonnen bij de eerste editie van Benelux BIM Awards. Het bouwwerk won de prijs in de categorie overheidsopdrachten. Benelux BIM Awards reikt prijzen uit aan de beste BIM-projecten in de Benelux.

BIM staat voor Building Information Modelling en is een digitale representatie van alle fysieke en functionele kenmerken van een gebouw. Het dient als een betrouwbare basis voor het nemen van besluiten tijdens de gehele levenscyclus van een gebouw. De ontwerpers en andere betrokkenen van het Protontherapie Centrum (De Jong Gortemaker Algra architecten, ar-te, STABO) hebben vanaf het begin van het project al gebruik gemaakt van BIM.

Straling gemodelleerd

Het project ligt dertien meter onder het maaiveld en bevindt zich daarmee grotendeels ondergronds. Het gebouw is daarbij aan alle kanten omsloten door bestaande bebouwing en infrastructuur en wordt voorzien van twee hoogtechnologische protonbehandelruimtes. De straling die vrijkomt bij protontherapie is door de TU Delft gemodelleerd, zodat een optimale betonstructuur kon worden gemaakt. 

Daglicht creëren 

Het nieuwe centrum voor protontherapie moet een internationaal toonaangevend instituut worden. De architecturale ambitie is daarom het creëren van een gebouw dat qua beeld en uitstraling bij deze status aansluit. De grootste uitdaging is om op een kwalitatieve manier daglicht te brengen in het gebouw, dat zich dus grotendeels onder de grond bevindt. 

Deel dit artikel