Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Nieuws

Nederlander vult Belgische 'gatenkaas' met bloemen

De in Brussel woonachtige Anton Schuurman bestrijdt op geheel eigen wijze de vele gaten in het Belgsiche wegdek.In elk gat dat hij tegenkomt, plant hij een bloem. ,,Het is hard nodig. Die grappen over de Belgische wegen zijn helaas de gevaarlijke realiteit'', zegt hij in het AD.

Schuurmans beweegt zich sinds een paar weken op een elektrische fiets door de stad waar hij sinds zeven jaar woont. Het viel hem op dat hij meer bezig was met het  ontwijken van gaten in het wegdek onder hem, dan dat hij tijd had om op het verkeer te letten, zo schrijft de krant. ,,Iedereen kan het zien en niemand doet er iets aan. "Het idee om de gaten te vullen met planten kreeg hij nadat een vriend hem een filmpje uit Latijns-Amerika stuurde, waar iemand hetzelfde deed. ,,Dit moeten we ook in Brussel doen, dacht ik. Inmiddels zijn er zo'n 150 putten gevuld met potgrond en een kleurige ruiker. 

Veiligheid

Bij het plaatsen van zijn plantjes houdt hij rekening met de veiligheid. Hij zet ze uiteraard niet op drukke, doorgaande wegen, eerder op bijvoorbeeld rustige voetpaden. Daar vergroot zijn actie de veiligheid juist, denkt hij. ,,Je wilt de mensen de kost niet geven die door zo'n gat gevallen zijn, te voet of met de fiets." Of zijn actie ook zin heeft, weet hij niet. Er kwam nog geen officiële reactie van de Brusselse overheid. Wel zijn een aantal gaten waar bloemen stonden inmiddels gedicht. ,,Voorbijgangers reageren heel enthousiast. Ze nemen selfies en plaatsen die op sociale media. Er zijn amper negatieve reacties." Stoppen wil hij voorlopig niet, er zijn nog gaten zat. 

Deel dit artikel