Het dak is ontwikkeld met behulp van KU Leuven, Vegetal I.D. en stad Antwerpen, zo schrijft Openbaar Groen op haar website. De partners hopen steden weerbaarder te maken tegen klimaatverandering door breed in te zetten op innovaties zoals het slimme groendak.
Hoe werkt het dak?
“Het dak heeft een regelbare uitstroom naar de riolering”, legt Jean-Christophe Grimard van Vegetal I.D. uit aan Openbaar Groen. “Hierdoor kan het dak water langer vasthouden in droge perioden, terwijl het dak ruimte vrijmaakt voor wateropslag wanneer een hevige bui wordt voorspeld. Hierdoor is er op het juiste moment buffering beschikbaar en worden overstromingen voorkomen.”
Monitoren
Vincent Wolfs van de KU Leuven legt uit wat de universiteit de komende maanden met het dak van plan is: “We gaan het dak intensief monitoren. Het dak is uitgerust met een sensor, zodat we neerslag, het volume, de uitstroom en opname door planten kunnen meten. Daarnaast onderzoeken we de impact op overstromingen wanneer een stad sterk zou inzetten op dit soort groendaken.”