Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Nieuws

Antwerpen heeft eerste intelligente groendak van België

Het eerste intelligente groendak van België ligt op het vergadercentrum van beweging.net in Antwerpen. Het dak kan regenwater opslaan of afvoeren naar het riool op basis van het weerbericht. Het dak voorkomt zo wateroverlast als gevolg van hevige regenbuien.

Het dak is ontwikkeld met behulp van KU Leuven, Vegetal I.D. en stad Antwerpen, zo schrijft Openbaar Groen op haar website. De partners hopen steden weerbaarder te maken tegen klimaatverandering door breed in te zetten op innovaties zoals het slimme groendak.

Hoe werkt het dak?

“Het dak heeft een regelbare uitstroom naar de riolering”, legt Jean-Christophe Grimard van Vegetal I.D. uit aan Openbaar Groen. “Hierdoor kan het dak water langer vasthouden in droge perioden, terwijl het dak ruimte vrijmaakt voor wateropslag wanneer een hevige bui wordt voorspeld. Hierdoor is er op het juiste moment buffering beschikbaar en worden overstromingen voorkomen.”

Monitoren

Vincent Wolfs van de KU Leuven legt uit wat de universiteit de komende maanden met het dak van plan is: “We gaan het dak intensief monitoren. Het dak is uitgerust met een sensor, zodat we neerslag, het volume, de uitstroom en opname door planten kunnen meten. Daarnaast onderzoeken we de impact op overstromingen wanneer een stad sterk zou inzetten op dit soort groendaken.”

 

Deel dit artikel