Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Nieuws

Oude diesels vanaf 2020 verboden in Gent

Het verbod op oude diesels begint vorm te krijgen in België. Ook in Gent worden oude diesels verboden. Dit verbod gaat in op 1 januari 2020.

Brussel en Antwerpen hebben al een verbod op oude dieselauto's, schrijft De Morgen. Gent neemt wel meteen strenge vormen aan: dieselwagens met een euronorm lager dan 5 mogen de stad niet meer in per 1 januari. Antwerpen schakelt op deze datum ook over naar deze norm, maar heeft dus al langer een verbod op oude diesels.


Deze norm betekent concreet dat diesels tussen de 9 en 12 jaar - met euronorm 4 - alleen nog in Gent mogen rijden als ze hiervoor betalen. In Gent varieert dit van bedragen van 25 euro voor een week tot 345 euro voor een jaar. In Antwerpen is het met 30 euro voor een maand en 350 euro voor een jaar iets duurder. Vrachtwagens en bestelwagens betalen in beide steden meer.

Een echte oude diesel

Een diesel die ouder is dan twaalf jaar met een euronorm lager dan 3 mag per jaar acht dagen de stad in. In Gent wordt de hele zone binnen stadsring R40 een lage-emissiezone. Vanaf 2020 worden de voertuigen geregistreerd met camera's. Wie zonder toestemming rijdt, komt daar in januari nog mee weg middels een waarschuwing. Vanaf februari deelt de politie boetes van 150 euro uit. In Antwerpen gaan ze nog een stapje verder. Wanneer je daar een tweede of derde boete krijgt, kost dit 250 en 350 euro. 

Deel dit artikel

Gerelateerd

Gerelateerde leden