Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Nieuws

Dit wordt de kroon op de hoogste mijnberg van Nederland

Het Belgische ontwerpbureau Ney & Partners heeft een ontwerp gemaakt voor de top van de Wilhelminaberg in Landgraaf. Het bijzondere kunstwerk, gemaakt in opdracht van IBA Parkstad, moet de voormalige mijnberg een iconisch karakter geven.

De jury van de Internationale Bauaustellung Parkstad (IBA Parkstad) verkoos begin januari het ontwerp van Ney & Partners. De Belgische ontwerper heeft een reusachtige oloïde ontwerpen, een geometrische vorm die de bekroning is van de 20ste eeuwse terril. De oloïde bestaat uit twee golvende cirkels die in elkaar overgaan. Het 38 meter hoge bouwwerk is te bereiken via de in het oog springende trap – 90 meter hoog, 508 treden – op de berg. Vanaf de oloïde hebben bezoekers een uniek uitzicht over de Euregio.

Recreatief icoon

De IBA heeft de doelstelling om de Wilhelminaberg uit te laten groeien tot een recreatief icoon. De Wilhelminaberg is de grootste voormalige mijnsteenberg, afkomstig van de in 1969 gesloten Staatsmijn Wilhelmina. Nu het ontwerp is gepresenteerd, gaat IBA Parkstad met ondernemers in gesprek om de kosten van het ontwerp – een slordige 15 miljoen euro – te dekken. Het is de bedoeling dat het project in 2020 gerealiseerd wordt.
Dit artikel komt uit Straatbeeld

Deel dit artikel

Gerelateerd

Gerelateerde leden