Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Nieuws

Sneller groen licht voor Gentse fietsers

Fietsers en voetgangers in Gent krijgen binnenkort sneller groen licht bij regenachtig weer. Mobiliteitsschepen Filip Watteeuw wil hiermee duidelijk maken dat fietsers en voetgangers op de eerste plaats komen.

Watteeuw stelt dat het voor fietsers en voetgangers veel meer dan bij automobilisten verschil maakt hoe lang zij stilstaan in de regen, schrijft Nieuwsblad. "Dat is de voornaamste reden waarom ik deze maatregel wil doorvoeren", aldus Watteeuw. 


De maatregel wordt in eerste instantie toegepast op locaties waar grote fietsersstromen passeren. Als de maatregel daar werkt, volgen er meerdere locaties. Voor het autoverkeer rondom de Gentse stadsring is deze nieuwe maatregel vanzelfsprekend minder goed nieuws. Bij regenachtig weer staan zij langer voor het rode stoplicht, met mogelijk lange files tot gevolg. Dit is enigszins bewust gedaan, omdat de regering er vanuit gaat dat sneller op de fiets wordt overgestapt als blijkt dat fietsers 'in de watten' worden gelegd.

Sensoren

Sensoren zullen ervoor zorgen dat het licht voor fietsers sneller op groen gaat. Watteeuw haalde zijn inspiratie voor dergelijke sensoren onder meer uit Rotterdam en Kopenhagen. In deze twee steden worden de verkeerslichten centraal aangestuurd en gaan de lichten in plaats van om de tachtig seconden, om de veertig seconden op groen voor fietsers. 

Deel dit artikel

Geplaatst door

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven