Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Nieuws

Daling verkeersdoden door verlaging maximumsnelheid

In Vlaanderen is de maximumsnelheid per 1 januari 2017 buiten de bebouwde kom verlaagd naar 70 km/u. Dit beleid moet door heel Vlaanderen het aantal verkeersslachtoffers doen reduceren.

De nieuwe regel komt niet uit de lucht vallen. Eerder stonden op veel wegen al verkeersborden die de snelheid verlaagden tot 70 km/u (oorspronkelijk 90 km/u buiten de bebouwde kom). Deze maatregel resulteerde aanvankelijk in onduidelijkheid onder automobilisten. Het nieuwe beleid lost dit op door in totaal 30.000 borden te verwijderen.
 

12 procent minder verkeersdoden

Eerder bleek ook al dat het aantal verkeersdoden in België daalt. Het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) meldde dat dit aantal in de eerste maanden van 2016 met 12 procent is gedaald. Redenen hiervoor zijn onder andere een toename in het aantal flitscontroles en vaker onaangekondigde snelheid- en alcoholcontroles.


“Tegenwoordig draagt 92 procent van de Belgische automobilisten een gordel,” zegt Stef Willems, woordvoerder namens het BIVV. “Zodra er sprake is va neen ongeluk, is het minder vaak met dodelijke afloop.” Een andere maatregel die meehelpt aan de daling in verkeersdoden, is het zero tolerancebeleid qua alcohol: nieuwe bestuurders mogen voortaan maximaal 0,2 promille in hun bloed hebben.


Lees meer op Verkeerskunde
.

Deel dit artikel