Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Nieuws

Fiets moet permanente plaats krijgen in OV

De NMBS kreeg veel kritiek, omdat de spoorwegmaatschappij fietsen in treinen wilde verbieden tijdens de spits. Dit zou de zitplaatsen van de reizigers afnemen en voor veel hectiek zorgen.

Minister van Mobiliteit, Bellot, floot de maatschappij terug en verkondigde dat het niet de bedoeling was fietsen te bannen in de spits, schrijft Standaard. Toch is niet uitgesloten dat NMBS met nieuwe voorstellen gaat komen om de fiets in drukke periodes wel te bannen.


Het Europees Parlement grijpt een herziening aan van de rechten van treinpassagiers, om zo te eisen dat zij hun fiets alsnog kunnen meenemen in de trein. Het Parlement wil daarbij dat er betere compensatie komt wanneer zich vertragingen in de dienstregeling voordoen. Bij vertragingen van een uur of meer zou de maatschappij de helft van de ticketprijs moeten terugbetalen, wat voorheen een kwart was. Vanaf anderhalf uur vertraging wordt dit 75 procent en bij twee uur of meer vertraging, wordt het hele bedrag van de ticketprijs terugbetaald.


Een andere positieve ontwikkeling is dat bijzondere omstandigheden niet langer als excuus gelden om aan de terugbetaling van compensaties te ontsnappen. Bij extreme weersomstandigheden, met lange vertragingen als gevolg, zou nu alsnog de ticketprijs (deels) moeten worden terugbetaald volgens het Europees Parlement.

Deel dit artikel