Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Nieuws

Twitterende bomen geven inzicht in klimaatverandering

Het klinkt als toekomstmuziek, maar met de oprichting van TreeWatch.net bestaat er een netwerk van twitterende bomen. De bomen zijn uitgerust met sensoren die verbonden zijn aan communicatietechnologie. Zo laten de bomen middels live metingen weten hoeveel water ze binnenkrijgen en hoe hard ze groeien.

De sensoren geven in real-time informatie over de status van de bomen. De data wordt automatisch verwerkt middels de PhytoSense clouddienst, waardoor onderzoekers direct een visualisatie krijgen van onder andere stamgroei en de hoeveelheid water die door de vaten van de bomen stroomt.

Tweets

De informatie wordt automatisch doorgezet naar Twitter. Deze tweets zijn natuurlijk een gimmick en zijn vooral bedoeld om het publiek bewust te maken van de interactie die bomen hebben met hun omgeving. De data dient vooral de kennis te vergroten over fysiologische processen in bomen in relatie tot weersomstandigheden.


Een boom van TreeWatch in Gontrode.
Een eik van TreeWatch.net in het experimentele Aelmoeseneie bos in Gontrode


Deze informatie kan cruciaal zijn in tijden van klimaatverandering. In de data is namelijk de rechtstreekse respons van een boom op diverse weersomstandigheden te zien. Gezien bomen honderden jaren oud kunnen worden, kunnen de onderzoekers met TreeWatch.net in verschillende delen van Europa de vitaliteit van bomen meten. Zo kan men bijvoorbeeld bepalen welke boomsoorten beter bestand zijn tegen periodes van droogte.

Verspreid over Europa

Op dit moment zijn er vijf ‘twitterende’ bomen (zie onderstaande opsomming). Op de planning staat nu een reeks van beuken, geselecteerd in sites doorheen Europa volgens een noord-zuid gradiënt, om zo een wijde klimaatgradiënt te omvatten, gaande van lage temperaturen in het noorden en droge condities in het zuiden.

  • Een esdoorn in de binnentuin van de campus Coupure van de Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de UGent.
  • Een beuk en een eik in het experimentele Aelmoeseneie bos in Gontrode.
  • Een grove den in het bos van het Thünen instituut voor bosecosystemen in Duitsland
  • Een populier op de campus van de Universiteit van Wageningen.


TreeWatch.net is een initiatief van prof. Kathy Steppe en Jonas Von der Crone van de UGent. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het initiatief.

Deel dit artikel