Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Nieuws

Vergroening van de speelplaats

Jo Ampe van het studiebureau SpeelsR, gaf een interessante lezing over welke initiatieven scholen kunnen nemen om hun speelplaatsen te kunnen vergroenen. “Vertrek met een zo open mogelijke blik”, zegt Ampe. “Betrek de kinderen door ze bijvoorbeeld tekeningen te laten maken en enthousiasmeer de speelplaatswerkgroep.”

Ampe raadt aan om actie en passie te scheiden en voldoende belevingsruimtes te voorzien, zoals een groententuin, een kruidentuin of een insectenhotel. “Als je oppervlaktes beperkt zijn is het geen goed idee om in volle grond te zaaien. Kinderen zien niet waar je gezaaid hebt en kunnen alles platlopen. Het is belangrijk om de vergroening af te schermen. Ideaal is om de beplanting in bakken te zetten, zodat de leerlingen goed zien waar het groen staat. Dan kunnen de leerlingen er ook makkelijk samen aan werken, bijvoorbeeld in groepjes van vijf. In de bakken kan je het makkelijkst aardbeien en radijsjes planten. Maar ook soepgroenten, zoals prei, selder en ajuinbolletjes kan je zeker planten. Op die wijze kan je de kinderen betrekken in een heel proces van zaai/plantgoed tot 'het consumeren van een soep in klasverband'."


"Een groententuin vraagt een enorm engagement, niet alleen van de leerlingen maar ook van de inrichtende macht. Planten groeien ook door in de vakantieperiodes en vragen dan ook nog verzorging. Iemand moet dat beheren en onderhouden. Voor de kleintjes is een speelkeukentje leuk. Je kan kinderen met houtschilfers laten doen dat ze aan het koken zijn.” Ampe benadrukt dat je ook smalle ruimten kan vergroenen: “Je kan het groen ook in bakken planten die je tegen de muur plaatst, of aan de muur hangt en met klimplanten werken.”
Ampe raadt ook aan om geen gras op speelplaatsen te zaaien: “De druk en belasting is gewoon veel te groot. Sommige scholen doen aan schooltijdspreiding waardoor de druk op het gras nog groter wordt. Wil je dan toch gras zetten, kies dan voor kunstgras."


 

"Kleed de muren aan met levend groen. Een speelheuvel is bijna een must op een groene speelplaats: tussen de glijbaan en de hellingen kan je beplanting zetten. Je kan banden opvullen met zand en er planten inzetten of ze gebruiken als trap. Niet alle planten kan je in de schooltuin gebruiken, zoals toxische planten of planten die niet eetbare vruchten geven vermijd je best. Voor een juiste plantenkeuze doe je best beroep op de vakmensen of raadpleeg de gespecialiseerde literatuur. Kleine speelhutjes, voor een en voor meerdere kinderen, zoals een takkenhut of een wilgentenenhut, mogen niet ontbreken op een groene schoolspeelplaats.”


Dit is een verslag van de Talk 'Vergroening van de speelplaats' door Jo Ampe van SpeelsR, geschreven door journalist Matthias Vanheerentals.
Meer informatie over groene speelplaatsen? Lees over de vergroende speeltuin bij vrouwenopvang Safegroup ZHZ op GroenEffect.

Deel dit artikel