Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Nieuws

Veel verwarring over 30 km/u-zones

Er is veel onduidelijkheid over Belgische 30 km/u-zones. Dit blijkt uit een enquête, uitgevoerd door VIAS.

Ongeveer 25% van de Belgen woont in een zone waar maximaal 30 km/u mag worden gereden, schrijft VIAS op haar website. Zes op de tien ondervraagden is van mening dat deze zones niet altijd even goed aangegeven staan. Wel zijn veel mensen blij om in een dergelijk gebied te wonen. Redenen hiervoor zijn onder meer verkeersveiligheid (59%), beperkte geluidsoverlast (49%) en minder sluipverkeer (29%). 


Een opvallende uitkomst uit de enquête is dat Brusselse inwoners de beperkte geluidsoverlast als meest belangrijke factor aangeven, nog boven de verkeersveiligheid. Het terugdringen van het sluipverkeer is voor Walen veel belangrijker dan voor Brusselaars van Vlamingen. 

Aanpassen 30 km-zones

In de enquête geeft 6 van de 10 respondenten te kennen dat ze meer duidelijkheid willen rondom de 30 km/u-zones. In Brussel is dit zelfs 7 van de 10 respondenten. Hierdoor heeft menig bestuurder al meer dan eens in een 30 km/u-zone gereden zonder dit te weten. Daarom pleit de ruime meerderheid voor duidelijkere signalen wanneer de automobilist een 30 km/u-zone betreedt. 

Deel dit artikel