Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Nieuws

Groene schil, een uitweg voor de toekomstige stad

Steden zijn vandaag versteende omgevingen geworden waar het bij momenten te warm kan worden. Maar door meer groen te introduceren kan de temperatuur op een natuurlijke manier met 2 à 3 graden dalen. “Via tal van groene dak- en geveloppervlakten kunnen we de kwaliteiten van groen gebruiken”, zegt Marc Ottelé docent Bouw aan de TU Delft.

“Planten zijn heel effectief om het water opnieuw in de lucht te brengen en daarmee de stedelijke omgeving te verkoelen. Ze gaan in de zomer verdampen en fungeren dus als waterverdampers. Iedere liter water die zo in de lucht gebracht wordt, onttrekt zo warmte uit de omgeving. Maar ook een moslaag op beton is in staat om 5 liter water per vierkante meter te bufferen. Zowel mos als planten kunnen bovendien fijn stof vasthouden.”


Steden kampen vooral tijdens de zomer met hitteproblemen. “We zien dat de steden opwarmen en significant warmer zijn dan de gebieden eromheen”, zegt Ottelé. “Er zijn te veel harde en donkere oppervlakten die de warmte opslaan in de buitenhuid en ’s avonds de warmte weer afgeven. In veel steden is het te warm en dan gaat men airconditioning aanleggen. Maar al die motoren die aan de buitenzijde van de huizen hangen, produceren ook nog eens warmte. De motoren moeten vervolgens harder draaien om alles af te koelen. We zitten in een vicieuze cirkel.”

 

 

De TUDelft doet op dit moment ook een studie naar het zuiveren van afvalwater door middel van groen-gevel systemen. “Het is mogelijk om een gebouw los te koppelen van een riool en om het grijs water te gaan zuiveren door dergelijke systemen.” Volgens Teun Depreeuw van Muurtuin, fabrikant en groenbezieler muurtuinen, heeft het vergroenen van gebouwen enkel voordelen: “Bedrijven die investeren in groen zien hun omzet vaak stijgen met 6 à 9 procent. Groen is het ideale uithangbord. Verkopers begonnen plots meer te verkopen toen een kale muur vergroend werd. Groen in kantoorruimtes plaatsen verbetert ook de akoestiek, luchtvochtigheid en fijnstof. Groen in huizen zorgt voor een waardevermeerdering. Door de omgeving te vergroenen gaan mensen meer bewegen en heb je minder overgewicht. Je bespaart op zorgkosten. De oplossing kan zijn dat we groen als bouwelement leren zien en er mee durven en kunnen rekenen.”


Dit is een verslag van de Talk 'Een groene schil voor gebouwen, een uitweg voor de toekomstige stad' door journalist Matthias Vanheerentals. Een uitgebreider verslag over stedelijk groen en groene gevelbekleding leest u in het meest recente nummer van ReScape, te vinden in onze bibliotheek.

Deel dit artikel