Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Nieuws

Geen kilometerheffing in Vlaanderen

Er komt waarschijnlijk geen kilometerheffing in Vlaanderen. Volgens minister Mobiliteit Ben Weyts is hiervoor geen draagvlak meer onder de bevolking.

Als alternatief voor kilometerheffing pleit Weyts voor extra investeringen in de verkeersinfrastructuur, schrijft NU.nl. Hoewel Weyts de kilometerheffing nu 'afschiet', was de minister jarenlang fervent voorstander van kilometerheffing. Hij zag deze vorm van rekeningrijden als mogelijk middel in de strijd tegen files. Dit staat officieel vastgelegd in het klimaatplan dat de Vlaamse regering heeft goedgekeurd. 


De laatste tijd is echter veel kritiek ontstaan over kilometerheffing. Partij Vlaams Belang startte een protestcampagne met bumperstickers. PVDA lanceerde een petitie tegen de kilometertaks. Ook groeide de vrees voor een Ben-belasting. Weyts ziet er nu dus meer in om de investeringen in de verkeersinfrastructuur uit te breiden. Volgens Weyts zijn de plaatsen waar de files gedaald zijn in 2018 precies de plaatsen waarin in de verkeersinfrastructuur is geïnvesteerd.

De mobiliteitsminister stelt voor de investeringen te verhogen van 10 miljard euro naar 15 miljard euro. Hij verwacht dat deze investering niet alleen op de wegen, maar ook in het openbaar vervoer en op de fiets voor minder lasten zal zorgen. 

Deel dit artikel