Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Nieuws

Distributie voorlopig niet per tram

De Belgische levering van goederen en pakjes door trams staat voorlopig nog niet op de planning. Uit onderzoek blijkt dat het voor nu nog teveel kosten met zich meebrengt.

Het wegtransport is een belangrijke bron van luchtverontreiniging en de uitstoot van CO2. Daarom wordt een shift naar spoorvervoer vaak naar voren geschoven als milieuvriendelijk alternatief voor vrachtwagens en bestelwagens. Maar uit recent onderzoek is dus gebleken dat het voor nu nog te duur is, schrijft De Standaard. 

Toch is het in de toekomst zeker mogelijk, stelt Katrien de Langhe. De Langhe ontwikkelde een rekenmodel dat de kosten en baten voor zowel bedrijven als de maatschappij in beeld voor drie vormen van goederenvervoer via tram. In het eerste geval wordt een aparte goederentram ingezet, in het tweede worden goederenwagons aan reizigerstrams gehaakt en bij de laatste mogelijkheid kunnen pakjeskoeriers zich ook mengen tussen de reizigers.

Uit de resultaten van De Langhe blijkt dat goederentrams nog niet meteen gerealiseerd kunnen worden. Daarbij wordt het volgens haar ook nooit dé oplossing voor het fileprobleem. Wel kadert het volgens haar in een palet van oplossingen, waarin niet alleen elektrische bestelwagens en cargofietsen, maar ook trams een plaats kunnen innemen. 

Deel dit artikel