Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Nieuws

Fontein symboliseert oude stadswal Leuven

Met de metamorfose van het Hooverplein in Leuven is een echte blikvanger ontstaan: de fontein in het midden van het plein. Deze fontein staat symbool voor de oude stadswal en is gebouwd door Rots Maatwerk.

De fontein is opgebouwd uit 120 unieke platen van natuursteen, schrijft GWW Bouw. Deze platen samen beelden een kaart uit van hoe Leuven er in de 16e eeuw uitzag. De fontein heeft een diameter van 18 meter. Het publiek zal daarom niet om de fontein heen kunnen. De natuurstenen zijn gegoten in graniet. De zestiende-eeuwse kaart is over de gehele fontein geprojecteerd, waardoor elke plaat zijn eigen karakter heeft. De historische stadsomwalling krijgt daarbij podium in deze kaart. Deze omwalling wordt uitgebeeld door middel van cortensaal platen met daarin de namen van alle poorten van de omwalling. De omwalling zal 's avonds door middel van ledverlichting uitgelicht worden. 

Voor de watertoevoer naar de fontein is gewerkt met drie technieken: zo zijn in de in steen uitgekapte waterlopen leidingen verwerkt, waardoor het water vanuit de rivieren richting de fontein stroomt. Verspreid over de fontein zijn spuitkopjes geïntegreerd waaruit water tot een maximum hoogte van twee meter kan spuiten. Middels een systeem van hogedrukverneveling kan de fontein ook nevel produceren. Het water wordt aangestuurd vanuit een sensorsysteem. Afhankelijk van de drukte zal de fontein hoger of lager spuiten. Op marktdagen en tijdens kermis op het plein, zal de fontein niet draaien. 

De producenten van de fontein hebben hoge verwachtingen, vooral voor de stad Leuven zelf: "Water werkt als een magneet, zeker voor kinderen. De fontein zal dan ook naar verwachting zorgen voor levendigheid op het plein", aldus Christian ter Hedde. 

Deel dit artikel

Geplaatst door

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven