Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Nieuws

Onderzoek toont behoefte aan fietsenstalling aan

Door midden van doelgericht onderzoek in Gent naar de behoefte van fietsenstallingen, zijn concrete locaties naar voren gekomen. Op de locaties waar extra behoefte is aan fietsenstallingen worden deze binnenkort geplaatst.

In dichtbevolkte stadswijken wil Stad Gent voor elke inwoner op maximaal 100 meter van de deur een fietsenstalling beschikbaar hebben, schrijft de stad Gent op haar website. In zes wijken werd om die reden reeds een gerichte screening uitgevoerd. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat in de gescreende gebieden 488 extra fietsparkeerplekken wenselijk zijn. 


De verschillende woonstraten in het centrum die in het onderzoek zijn meegenomen zijn doorgaans niet in staat om deze groei op te vangen. Vooral in dichtbevolkte wijken en wijken met gesloten bebouwing, zijn inwoners soms genoodzaakt hun fiets tegen de gevel of op het voetpad te plaatsen. Dit is lastig voor met name slechtzienden en rolstoelgebruikers. Daarbij zijn fietsen die niet vast staan vaak een prooi voor fietsdieven.

Gericht onderzoek

Om de tekorten aan fietsenstallingen gericht aan te pakken, wordt sinds 2015 gebiedsgericht onderzoek uitgevoerd. Het streefdoel is om in de binnenstad op 100 meter wandelafstand van elke voordeur een fietsenstalling aanwezig te laten zijn. 

Deel dit artikel