Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Nieuws

Led-fietstunnel moet Brusselaren verleiden met licht te fietsen

Een fietstunnel met interactieve led-verlichting moet er aan bijdragen dat de 25 procent van de Brusselaren die zonder verlichting fietst, met verlichting gaat fietsen. Dit schrijft LED-magazine.

Bike for Brussels is de naam van de campagne die bedoeld is om meer Brusselaren op de fiets te krijgen. Onderdeel van de campagne is de Bike Light Lane, een overkoepeld en interactief stuk fietspad dat fietsers wijst op het belang van goede fietsverlichting. Brusselse fietsers die zonder lamp de  oktober vorig jaar geopende tunnel inrijden worden via sensoren opgemerkt. Zij krijgen dan een video te zien waarin een fietser zonder verlichting een ongeluk krijgt. 

 

Hoe werkt het?

De fietser rijdt het fietspad in, wordt in duisternis gedompeld, en vervolgens verschijnt er naast hem of haar een "digitale kopie" die meefietst en zo de ledmuur oplicht en een interactieve animatie in gang zet. Zo ervaren fietsers onmiddellijk het effect van fietslicht in een stadsomgeving. En het gevaar van fietsen zonder licht. "Het doel is om visueel aan te tonen hoe belangrijk het is om fietsverlichting te gebruiken en fietsers op een overtuigende manier te bereiken", zegt Camille Thiry, woordvoerster van initiatiefnemer Bike for Brussels tegen de Vlaamse nieuwszender VRT

Toename

De Brusselse minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) is tevreden met het stijgende aantal fietsers in de hoofdstad. "Bemoedigende cijfers, waar we toch ook de nodige aandacht aan moeten schenken. Want als het aantal fietsers stijgt, stijgt het aantal fietsongelukken mee. Met correcte fietsverlichting kunnen we dat vermijden", zegt hij.

Deel dit artikel