Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Nieuws

Minimumsnelheid op snelwegen omhoog

Waar in Nederland de maximumsnelheid op snelwegen wordt verlaagd naar 100 km/uur, ligt er in België een plan voor het verhogen van de minimumsnelheid van 70 naar 80 km/uur.

De huidige Belgische Wegcode stelt zowel een minimum- als een maximumsnelheid, van respectievelijk 70 km/uur en 120/uur. De minimumsnelheid is vooral ingevoerd om te voorkomen dat er met een slakkengang over de wegen gereden wordt. De Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) stelt in een artikel dat te traag rijden op een snelweg minstens zo gevaarlijk is als te hard rijden.


Om laatstgenoemde stelling kracht bij te zetten heeft het federale parlement een wetsvoorstel ingediend om de minimumsnelheid op te trekken naar 80 km/uur, omdat 70 km/u als minimumsnelheid 'vrij gedateerd' is. In vergelijking met vroeger bijvoorbeeld halen vrachtwagens tegenwoordig zeer gemakkelijk een snelheid van 90 km/u. Als de snelheid van de verschillende weggebruikers dichter bij elkaar ligt, is dat bevorderlijk voor de verkeersveiligheid.


Dat er behoefte is aan een hogere minimumsnelheid blijkt ook aan het aantal boetes dat voor een te lage minimumsnelheid wordt uitgeschreven. Volgens de federale politie worden wekelijks meerdere bestuurders op de bon geslingerd wegens het aanhouden van een te lage snelheid, wat dus gevaarlijke situaties kan veroorzaken.

Deel dit artikel

Geplaatst door

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven

Geplaatst door

Trending