Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Nieuws

Cradle-to-cradle rotonde houdt Venlo schoon en warm

In de gemeente Venlo is reeds een rotonde gerealiseerd die vrij is van toxische stoffen. De focus lag bij de aanleg van deze rotonde onder meer op het hergebruiken van materialen, milieuvriendelijkheid en klimaatadaptatie. De rotonde bij Venlo wordt door de gemeente bestempeld als de ‘rotonde van de toekomst’.

Venlo wilde graag een verkeerspunt creëren dat veiliger was dan de bestaande kruising bij het plaatsje Steyl, zo is te lezen op de website van Stad en Groen. De gemeente heeft bij de realisatie samengewerkt met cradle-to-cradle gecertificeerde infrabedrijf Den Ouden Groep en Bureau Kragten.

Hulp van studenten

Ook studenten van Hogeschool Zuyd mochten meedenken over het ontwerp van de rotonde, als onderdeel van het bachelorwerkstuk. Zij kwamen onder meer op het idee om ledschermen op de rotonde te plaatsen voor de bewegwijzering die passagiers van eventueel in de toekomst zelfrijdende auto’s van ander soort informatie kan voorzien zoals evenementen, reclame, nieuws of het weer. Een ander idee was een metalen dak, begroeid met klimplanten, over de rotonde te plaatsen dat lucht zuivert en warmte tegenhoudt. 


De gemeente Venlo wil aan bewoners laten zien dat de rotonde meehelpt om lucht te zuiveren van roet en fijnstof door speciale bestrating en beplanting te gebruiken. De biodiversiteit van de verschillende vaste planten moet zorgen voor het aantrekken van insecten. De vaste planten met een grote potmaat worden geplaatst in groepjes van acht per vierkante meter. Voor het groen is een afgemeten maai- en mestplan opgesteld.

Deel dit artikel