Handboek Prettige Plekken: Leer kijken door de bril van de gebuiker met 500+ richtlijnen voor ontwerp en inrichting

Nieuws

Driejarige en elfjarige vaker verkeersslachtoffer

De afgelopen twee decennia is het aantal verkeersslachtoffers flink gedaald. Ook bij jeugd onder de 18 is dit geval. Bij driejarigen en elfjarigen is echter een minder sterke daling waar te nemen.

Het aantal elfjarige kinderen dat gewond raakte in het verkeer werd in 2017 afgerond op 281, schrijft Standaard. Dit is een daling van 32 % ten opzichte van het aantal elfjarige verkeersslachtoffers in 1998 (415). Ter vergelijking: bij kinderen van tien jaar oud daalde het aantal verkeersslachtoffers met 43 % ten opzichte van 1998 (503 naar 286). Bij twaalfjarige kinderen was in 20 jaar een daling van 39% waar te nemen (598 naar 367). 


De reden dat kinderen van elf jaar relatief vaker betrokken zijn bij verkeersongevallen, is volgens verkeersveiligheid Vias dat elf jaar een kritieke leeftijd is als het gaat om het deelnemen aan het verkeer. Vanaf die leeftijd beginnen kinderen zich gemiddeld genomen alleen te verplaatsen in het verkeer. De kinderen kunnen doorgaans nog niet goed inschatten hoe het verkeer precies werkt, en gebruiken de straat nog vaak als 'speelterrein'. Volgens Vias is het daarom van belang dat ouders hun kinderen vroegtijdig bijbrengen welke risico's het deelnemen aan het verkeer met zich meebrengt. Voldoende begeleiding van het ouderlijk front is daarbij noodzakelijk.


Driejarige kinderen zijn volgens Vias relatief vaker het slachtoffer van een verkeersongeval, omdat ouders vanaf die leeftijd minder aandacht besteden aan het vastklikken van de autogordel. De kleine dreumesen doen dit dan vaak zelf, maar dat gaat 'natuurlijk' niet altijd goed. Het advies van Vias luidt dan ook om dit als ouders zo lang mogelijk zorgvuldig te controleren. 

Deel dit artikel